Hyundai WRC 2023

Ο στόχος της Hyundai για το 2023 είναι σαφής: η κατάκτηση των τίτλων. Η κορεατική ομάδα έχει την αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να χτίσει στο πολύ καλό δεύτερο μισό της περυσινής σεζόν για να ξεκινήσει τη χρονιά δυνατά και να παλέψει για το Πρωτάθλημα. 

Ωστόσο, σχεδόν όλα έχουν αλλάξει ενόψει της φετινής σεζόν, από τη διοίκηση έως τους οδηγούς. Ο Γάλλος Cyril Abiteboul, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Renault στη Formula 1, θα αναλάβει τα ηνία της ομάδας, αναλαμβάνοντας να καλύψει το κενό που είχε αφήσει πίσω του αποχωρώντας ο Andrea Adamo και είχε καταλάβει προσωρινά ο Julien Moncet. 

Κατά πόσο θα παίξει ρόλο η απειρία του Abiteboul στο WRC, μένει να διαπιστωθεί. Άλλωστε, ο Γάλλος είχε επικριθεί για κάποιες αποφάσεις του στη Renault, αλλά έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε περιβάλλον εργοστασιακής ομάδας. 

Στον τομέα των οδηγών, έπειτα από την απόφαση του Ott Tanak να τερματίσει πρόωρα το συμβόλαιό του με την ομάδα, καθώς δεν ήταν απόλυτα ευχαριστημένος με τη μεταχείριση που είχε δεχθεί, η Hyundai αποφάσισε να τον αντικαταστήσει με τον Φινλανδό Esapekka Lappi, στον οποίο προσέφερε τη δυνατότητα να κάνει την πρώτη του πλήρη σεζόν από το 2020, η οποία ήταν… μισή λόγω της πανδημίας. 

Συνεπώς, ηγέτης της ομάδας αναμένεται να είναι ο Βέλγος Thierry Neuville, ο οποίος κυνηγάει ακόμα τον πρώτο του τίτλο στο WRC. O έμπειρος Ισπανός Dani Sordo θα μοιραστεί το 3ο αυτοκίνητο της ομάδας με άλλο ένα νέο πρόσωπο στην ομάδα, τον Ιρλανδό Craig Breen που ήρθε από την M-Sport και αντικαθιστά τον νεαρό Oliver Solberg, που επέστρεψε στο WRC2 αφότου η Hyundai διέκοψε τη συνεργασία μαζί του.

Οδηγοί

Thierry Neuville

Βέλγος

Ημ. γεν.: 16/06/1988

Πλοηγός: Martijn Wydaeghe

Όπως συμβαίνει και με την Hyundai, ο στόχος του Neuville για το 2023 είναι ξεκάθαρος: να γίνει Παγκόσμιος Πρωταθλητής. Η ομάδα φαίνεται να στηρίζεται 100% στις ικανότητες του Βέλγου, που δει τον εαυτό του στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα όχι λιγότερες από πέντε σεζόν στην καριέρα του στο WRC. Καθώς η Hyundai εναποθέτει τις ελπίδες της στον Neuville, τον οδηγό που αγωνίζεται με αυτήν από την αρχή της πορείας της στο WRC το 2014. Στη 10η σεζόν του με την Hyundai, αν η ομάδα διαθέτει ανταγωνιστικό αυτοκίνητο, ο Βέλγος δεν έχει περιθώριο να κρυφτεί. 

Αν θέλει να στεφθεί Πρωταθλητής θα πρέπει να ανταποκριθεί στην πρόκληση, αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος και να πραγματοποιήσει μία σταθερή σεζόν με συνοχή, για να ανταγωνιστεί την ταχύτητα της Toyota και του Rovanpera. Ωστόσο πέρυσι ο Tanak, με το ίδιο αυτοκίνητο ολοκλήρωσε τη σεζόν μπροστά από το Βέλγο στη βαθμολογία, με μία περισσότερη νίκη (3 έναντι 2). 

Esapekka Lappi

Φινλανδός

Ημ. γεν.: 17/01/1991

Πλοηγός: Janne Ferm

Έχοντας κάνει μόνο επιλεγμένους αγώνες τα δύο τελευταία χρόνια, ο Φινλανδός επιστρέφει σε πρόγραμμα πλήρους σεζόν με την Hyundai. Η πορεία του Lappi στο WRC δεν ήταν αντίστοιχη του εντυπωσιακού ντεμπούτου του στο Ράλλυ Φινλανδίας του 2017, όπου κατέκτησε τη νίκη, η οποία όμως παραμένει η μοναδικής την καριέρας του. 

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι είχε βρεθεί σε σημείο της καριέρας του όπου δεν γνώριζε αν θα του προσφερθεί ξανά η δυνατότητα να κάνει πλήρη σεζόν. Όταν η Hyundai έκρινε ότι ο Lappi είναι ο οδηγός που έψαχνε για να καλύψει το κενό του Tanak, ο Φινλανδός, που ανέβηκε στο βάθρο σε τρεις από τους 7 αγώνες που συμμετείχε πέρυσι, δεν μπορούσε να αρνηθεί. Όντας ο μοναδικός οδηγός που έχει βρεθεί πίσω από το τιμόνι των δύο κορυφαίων αυτοκινήτων, αναφέρει ότι οι διαφορές μεταξύ τους είναι πολύ μικρές. 

Dani Sordo

Ισπανός

Ημ. γεν.: 02/05/1983

Πλοηγός: Candido Carrera

Ο πολύπειρος και συμπαθής Ισπανός θα κάνει άλλη μία χρονιά συμμετέχοντας σε επιλεγμένους αγώνες με τη Hyundai, όπως είχε συμβεί και πέρυσι, όπου ο Sordo ανέβηκε στο βάθρο σε 3 από τους 5 αγώνες στους οποίους συμμετείχε. 

Παρότι ο Sordo βρίσκεται 5ος στον πίνακα οδηγών με τις περισσότερες συμμετοχές στο WRC, έχει κατακτήσει μόλις 3 νίκες. 

Η Hyundai μπορεί να βασίζεται στην εμπειρία του, καθώς αγωνίζεται για την ομάδα από το 2014, που έκανε την είσοδό της στο WRC και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην κατάκτηση δύο Πρωταθλημάτων Κατασκευαστών το 2019 και το 2020. Τα τελευταία 5 χρόνια αγωνίζεται μόνο σε επιλεγμένους αγώνες.

Craig Breen

Ιρλανδός

Ημ. γεν.: 02/02/1990

Πλοηγός: James Fulton

Ο Craig Breen επιστρέφει στην ομάδα της Hyundai έπειτα από μία δύσκολη -πλήρη- σεζόν με την M-Sport Ford και θα μοιραστεί το 3ο αυτοκίνητο της κορεατικής ομάδας με τον Sordo, ακριβώς όπως είχε συμβεί το 2021. Ο Ιρλανδός κυνηγάει ακόμα την πρώτη του νίκη στο WRC, έχοντας έρθει 2ος σε 5 αγώνες μέχρι στιγμής στην καριέρα του. 

Γνωστός για τις σύντομες και ξεκαρδιστικές ατάκες του στις συνεντεύξεις του μετά τις ειδικές, ο Breen επιστρέφει σε γνώριμο περιβάλλον, αφότου η συνεργασία με την M-Sport, όπου πήγε για να γίνει ο οδηγός-ηγέτης της ομάδας, δεν εξελίχθηκε σύμφωνα με τις προσδοκίες της. 

 

Proud Project Team

Υπεύθυνος έκδοσης: Βαγγέλης Κιούσης
Αρχισυντάκτης: Γιάννης Καλογερόπουλος
Κείμενα & Design: Φαμπρίτσιο Λαζάκις
Επιμέλεια: Νόνικα Βλασσοπούλου
Development: Κομνηνός Δουλγκέρης

Ημερομηνία δημοσίευσης: 19 Ιανουαρίου 2023