Volvo Safety

Κάθε νέο Volvo, από το αμιγώς ηλεκτρικό XC40 Recharge μέχρι το επιβλητικό XC90 έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την κορυφαία ασφάλεια. 

Αυτό που έρχεται όμως, είναι κάτι πρωτόγνωρο, κάτι που δεν έχεις φανταστεί. Είναι μια εντελώς νέα εποχή για την ασφάλεια. 

Και ξεκινά με το νέο Volvo EX90, την ηλεκτρική ναυαρχίδα των SUV της εταιρίας.

Στη νέα αυτή εποχή, το αυτοκίνητο δεν αρκείται στο να μας προστατεύει αφού συμβεί κάτι. Με ένα μοναδικό συνδυασμό αισθητήρων, κεντρικού υπολογιστή και λογισμικού από τη Volvo Cars, προνοεί

Κατανοεί συνεχώς, τόσο εμάς όσο και τον χώρο που το περιβάλλει, ώστε να βοηθά να παραμείνουμε ασφαλείς εμείς, οι αγαπημένοι μας αλλά και οι υπόλοιποι χρήστες του δρόμου.

Παράλληλα, γίνεται συνεχώς πιο έξυπνο και πιο ασφαλές με την πάροδο του χρόνου, καθώς μαθαίνει από τα νέα δεδομένα και δέχεται συνεχώς αναβαθμίσεις. Έτσι ώστε να είναι πάντα έτοιμο να επέμβει, σε οτιδήποτε κι αν προκύψει. 

Σε οποιοδήποτε «Και αν;».

Και αν το αυτοκίνητό σου μπορούσε να δει πολύ καλύτερα, πολύ μακρύτερα από εσένα;

Το επερχόμενο Volvo EX90 διαθέτει ένα μοναδικό σύστημα με 8 κάμερες, 5 ραντάρ, 16 υπερηχητικούς αισθητήρες και έναν αισθητήρα τεχνολογίας αιχμής LiDAR (Light Detection and Ranging), δημιουργώντας σε πραγματικό χρόνο μία άποψη 360 μοιρών για τον περιβάλλοντα χώρο.

Οι αισθητήρες αυτοί σχεδιάστηκαν για να ανταποκρίνονται και να αντιδρούν όταν εμείς καθυστερούμε έστω και για ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου. Ειδικά το LiDAR αισθάνεται τον δρόμο πολύ μπροστά, μέρα και νύχτα, ακόμη και σε ταχύτητες αυτοκινητόδρομου.

Μπορεί για παράδειγμα να ανιχνεύσει πεζούς σε αποστάσεις έως και 250 μέτρα, καθώς και κάτι τόσο μικρό και σκουρόχρωμο όσο ένα κομμάτι ελαστικού πάνω σε ένα μαύρο οδόστρωμα, 120 μέτρα μπροστά, εξασφαλίζοντας περισσότερο χρόνο για δράση και αποφυγή.

Και αν το αυτοκίνητό σου μπορούσε να σε βοηθήσει να είσαι πιο συγκεντρωμένος στην οδήγηση;

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι φορτωμένα με λειτουργίες που πολλές φορές αποσπούν την προσοχή του οδηγού από το βασικό: την οδήγηση. Το εσωτερικό του νέου EX90 κάνει τη ζωή σου πιο εύκολη και ασφαλέστερη, παρέχοντας ξεκάθαρες πληροφορίες για ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι, κάθε στιγμή. 

Η μεγάλη κεντρική οθόνη δίνει γρήγορη πρόσβαση στην πλοήγηση, τα media και το τηλέφωνο, ενώ για πληροφορίες πιο σχετικές με την οδήγηση υπάρχει μία δεύτερη οθόνη ακριβώς πίσω από το τιμόνι.

Στην υποβοηθούμενη οδήγηση, το όχημα οδηγεί μαζί σου και σε ενημερώνει διαρκώς για το τι βλέπει εκείνη τη στιγμή. Φυσικά, το Volvo EX90 θα διαθέτει ήδη τον απαιτούμενο εξοπλισμό για αυτόνομη οδήγηση χωρίς επίβλεψη. Έτσι, στο μέλλον θα μπορεί να αναλαμβάνει πλήρως την οδήγηση, όταν βέβαια το επιθυμείς.

Και αν το αυτοκίνητό σου μπορούσε να αναλάβει το τιμόνι όταν δεν είσαι στα καλύτερά σου;

Φυσικά και είσαι καλός οδηγός. Σε όλους μας όμως, υπάρχουν στιγμές που η προσοχή μας αποσπάται, ή δεν είμαστε στην καλύτερη δυνατή φόρμα. Και όταν οι άνθρωποι δεν βρίσκονται στα καλύτερά τους, μπορεί να χρειάζονται βοήθεια.

Το Σύστημα Ανάλυσης Οδηγικής Συμπεριφοράς που συμπεριλαμβάνεται στον στάνταρ εξοπλισμό του νέου Volvo EX90, διαθέτει δύο κάμερες που εντοπίζουν πρώιμα σημάδια που δείχνουν ότι οδηγός δεν βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Όταν συμβεί αυτό, ένα απλό σήμα προειδοποίησης που αυξάνει σε ένταση ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης ενημερώνει τον οδηγό. Εάν αυτός δεν ανταποκριθεί, το αυτοκίνητο μπορεί μόνο του ακόμη και να σταματήσει με ασφάλεια στην άκρη του δρόμου.

Και αν το αυτοκίνητό σου μπορούσε να σε ειδοποιήσει ότι κατά λάθος κλειδώθηκε κάποιος μέσα;

Tο Εξελιγμένο Σύστημα Ανίχνευσης Επιβατών που καλύπτει ολόκληρη την καμπίνα σχεδιάστηκε για να σε ειδοποιεί στην σπάνια αλλά επικίνδυνη περίπτωση που κλείδωσες στο αυτοκίνητο ένα παιδί που κοιμάται, ή ένα κατοικίδιο. 

Μία νέα λειτουργία εσωτερικών ραντάρ λειτουργεί με όση ακρίβεια και ευαισθησία απαιτείται, ώστε να εντοπίζει τις ελάχιστες κινήσεις σε κλίμακα μικρότερη του χιλιοστού – ακόμη κι εκείνες ενός νηπίου που κοιμάται. 

Στην περίπτωση λοιπόν που ένα μέλος της οικογένειας ή κατοικίδιο εντοπιστεί στο εσωτερικό, το αυτοκίνητο θα παραμείνει ξεκλείδωτο και μια σχετική ειδοποίηση στην κεντρική οθόνη θα σου υπενθυμίσει να ελέγξεις την καμπίνα για επιβάτες.

 

Proud Project Team

Υπεύθυνος έκδοσης: Βαγγέλης Κιούσης
Concept & Design: Νόνικα Βλασσοπούλου
Αρχισυντάκτης: Γιάννης Καλογερόπουλος
Κείμενα: MotorOne.gr Team Work
Development: Κομνηνός Δουλγκέρης

Ημερομηνία δημοσίευσης: 31 Οκτωβρίου 2022