Mobility Cares 2023 – Toyota

TOYOTA

Mε κοινωνική ευθύνη προς ένα καλύτερο αύριο

H βιώσιμη ανάπτυξη και η εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι αξίες βαθιά ριζωμένες στην κουλτούρα και την φιλοσοφία της Toyota

Το περιεχόμενο ενός αφιερώματος για την κοινωνική ευθύνη στον κλάδο της αυτοκίνησης και της κινητικότητας, δεν θα μπορούσε να μην δίνει βήμα στην εταιρία που έχει συνδέσει άρρηκτα το brand της με το «mobility cares».

H Toyota έχει αποδείξει έμπρακτα, ότι η εταιρική κοινωνική ευθύνη και η βιώσιμη ανάπτυξη είναι αξίες βαθιά ριζωμένες στην κουλτούρα και τη φιλοσοφίας της. Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι η ευαισθησία της αυτή την οδήγησε το 2022 στη διάκριση των ενεργειών της για μεθόδους Εταιρικής Υπευθυνότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Οι αξίες αυτές διέπουν κάθε πτυχή και δραστηριότητα της ιαπωνικής φίρμας: από τη σχέση της με την κοινωνία και τα προϊόντα της μέχρι το όραμά της για το μέλλον της μετακίνησης.

Toyota Let’s Go Beyond

Η Toyota πάντα έβλεπε τον κόσμο λίγο διαφορετικά. Υφιστάμενα εμπόδια και περιορισμοί δεν αποτελούν τροχοπέδη για την ιαπωνική εταιρία, αλλά έμπνευση για την αναζήτηση νέων ευκαιριών και λύσεων.

Από πόλεις που τροφοδοτούνται μόνο από καθαρό υδρογόνο μέχρι λύσεις μετακίνησης που ωφελούν άπαντες, το όραμα της Toyota είναι να δημιουργήσει έναν κόσμο και μία κοινωνία βιώσιμη, που δεν αποκλείει κανέναν μας. Έναν καλύτερο κόσμο, όπου τίποτα και κανείς δε μένει πίσω κι όπου όλοι οι άνθρωποι απολαμβάνουν την ελευθερία της κινητικότητας, με βιώσιμους τρόπους.

Η ευαισθησία της Toyota για το περιβάλλον έχει ξεκινήσει πολύ πριν μας απασχολήσει ο όρος «πράσινη μετακίνηση». Το πρώτο αποφασιστικό βήμα προς την ηλεκτροκίνηση έγινε με την εξέλιξη της υβριδικής τεχνολογίας.

Το Prius 1ης γενιάς που παρουσιάστηκε το 1997 είναι το πρώτο υβριδικό-ηλεκτρικό αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής στον κόσμο! Από τότε, ο εξηλεκτρισμός εξαπλώθηκε σταδιακά σε ολόκληρη τη γκάμα και πλέον αποτελεί βασικό πυλώνα στο DNA κάθε μοντέλου της μάρκας.

 

Η ιστορία της Toyota συνεχίζει και γράφεται με… πράσινη ενέργεια. Με αυτοκίνητα όπως το ολοκαίνουργιο Toyota C-HR που διατίθεται ως αυτοφορτιζόμενο υβριδικό – με την 5η πλέον γενιά τεχνολογίας Hybrid της Toyota – ή ως plug-in υβριδικό, αλλά και το αμιγώς ηλεκτρικό SUV Toyota bZ4X και το επαγγελματικό Proace City Electric.

Το μέλλον διαγράφεται ακόμη πιο συναρπαστικό. Το παγκόσμιο όραμα της Toyota “Mobility for All”, το οποίο η ιαπωνική εταιρεία ανέλυσε στο Kenshiki Forum 2023 στο Λουξεμβούργο, έχει ως στόχο μέσω της πολυτεχνολογικής προσέγγισής της να μην αφήσει “κανέναν πίσω”, παρέχοντας προσβάσιμες λύσεις κινητικότητας χαμηλών και μηδενικών εκπομπών ρύπων για την κάλυψη διαφορετικών αναγκών.

Έχοντας στόχο να ηγείται της μετάβασης στην ουδετερότητα άνθρακα έως το 2040, η Toyota παρουσίασε μια διευρυμένη σειρά ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία και κυψέλες καυσίμου υδρογόνου. Μέχρι το 2026, οι πωλήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία της Toyota Motor Europe θα ξεπερνούν τις 250.000 μονάδες τον χρόνο!

Η Toyota δεν αρκείται στο να παρουσιάσει τα επόμενα χρόνια μια πλειάδα νέων ηλεκτρικών μοντέλων, αλλά έχει θέσει ως στόχο να εξελίξει καινοτόμες τεχνολογίες στον τομέα των μπαταριών, έτσι ώστε να προσφέρει στον καθένα προσιτές και αποτελεσματικές λύσεις που θα καλύπτουν κάθε του ανάγκη, με απώτερο στόχο να τον βοηθήσει να συνδράμει στην προσπάθεια μείωσης των εκπομπών διοξειδίου και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ένα πιο βιώσιμο μέλλον δεν θα μπορούσε φυσικά να επιτευχθεί αποκλειστικά με νέες τεχνολογίες και αποδοτικά αυτοκίνητα. Θα πρέπει και η κατασκευή τους να είναι φιλική προς το περιβάλλον.

Για εκείνους που αναρωτιούνται πόσο μακριά ακόμα μπορεί να φτάσει η Toyota για μια «ειλικρινή» κοινωνική ευθύνη, η απάντηση είναι: Περιβαλλοντική Πρόκληση Toyota 2050.

Αναλαμβάνοντας τις «ευθύνες» της απέναντι στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, η Toyota επιλέγει να πάρει τον «δύσκολο» δρόμο. Εκείνον που προβλέπει την παραγωγή οχημάτων, υλικών και εξαρτημάτων με μηδενικές εκπομπές CO2, την ελαχιστοποίηση και βελτιστοποίηση της χρήσης νερού και την έμφαση στην ανακύκλωση των πόρων, με στόχο τη δημιουργία μίας μελλοντικής κοινωνίας σε αρμονία με τη φύση.

Ηγέτιδα δύναμη στο υδρογόνο, τη λύση του μέλλοντος

Φανατική οπαδός της συνεχούς έρευνας και εξέλιξης για ένα καλύτερο αύριο, η Toyota δεν μένει στην ηλεκτροκίνηση αλλά αναζητά την ιδανική λύση για την επόμενη μέρα. Γι’ αυτό η ιαπωνική εταιρία «επιστρατεύει» το υδρογόνο ως ενεργειακή λύση μελετώντας το εις βάθος, στην πράξη. Με την ανάπτυξη του Woven City – μιας κοινότητας στους πρόποδες του όρους Φούτζι βγαλμένη από το μέλλον, η οποία λειτουργεί ως ζωντανό εργαστήριο για τη δοκιμή προηγμένων τεχνολογιών σε μια πραγματική κατάσταση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας γύρω από τις δυνατότητες του υδρογόνου βρίσκονται ήδη στο δρόμο, σήμερα. Με το σύστημα κυψελών καυσίμου υδρογόνου δεύτερης γενιάς που συναντάμε τόσο στο επιβατικό Toyota Mirai και σε λεωφορεία, σκάφη και γεννήτριες, όσο και σε πιο ιδιαίτερες εφαρμογές όπως το πρωτότυπο Hilux και το αγωνιστικό GR Yaris H2: δύο αυτοκίνητα που κινούνται από κυψέλες καύσιμου υδρογόνου και αποδεικνύουν πως η υιοθέτηση εναλλακτικών καυσίμων δεν χρειάζεται να θυσιάζει την απόδοση.

Δίπλα στην κοινωνία με το βλέμμα στο μέλλον

Για την Toyota, «Mobility Cares» σημαίνει βιώσιμη κινητικότητα χωρίς αποκλεισμούς. Η κίνηση είναι δικαίωμα όλων, γι’ αυτό και προσφέρει καινοτόμες λύσεις μετακίνησης, πιστεύοντας ότι όταν ο καθένας μας μπορεί να κινείται ελεύθερα, τα πάντα είναι δυνατά!

Πρόσφατα η ιαπωνική εταιρία παρουσίασε τη φιλοσοφία κινητικότητας της για το ‘Παρίσι 2024’, η οποία εστιάζει στη βιωσιμότητα και την κινητικότητα χωρίς αποκλεισμούς, ενώ είναι εμπνευσμένη από αθλητές και έχει σχεδιαστεί για να τους υποστηρίξει στο ταξίδι τους στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες. Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία παραμένει δίπλα σε εκατοντάδες Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αθλητές ανά τον κόσμο, στην προσπάθειά τους να καταφέρουν το δικό τους αδύνατο και να βρεθούν στο «Παρίσι 2024», μεταξύ αυτών και 9 Ελλήνων αθλητών με την υποστήριξη της Toyota Ελλάς.

Πρόκειται μάλιστα να επενδύσει σε μια κληρονομιά βιώσιμης κινητικότητας, με 100% εξηλεκτρισμένο στόλο επιβατικών οχημάτων, ώστε να συνεισφέρει στην επίτευξη του στόχου μείωσης των εκπομπών ρύπων στο 50% σε σχέση με τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Toyota βλέπει τον κόσμο, όχι από μακριά, αλλά από πολύ κοντά. Αφουγκράζεται τις ανάγκες του και αναζητεί το πράσινο μέσα στο γκρι, το καλύτερο μέσα στο καλό. Η Toyota βλέπει το μέλλον της αυτοκίνησης και μέσα από τα μάτια των παιδιών.

Με τον διαγωνισμό ζωγραφικής «Toyota Dream Car Contest», που διενεργείται φέτος για 17η χρονιά, προσκαλεί τα παιδιά 7-15 ετών να αφήσουν ελεύθερη τη φαντασία τους και να σχεδιάσουν το αυτοκίνητο των ονείρων τους. Να αφήσουν τη φαντασία τους ελεύθερη, δίνοντας ζωή σε πρωτότυπες ιδέες για το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας. Γιατί, μια παιδική ζωγραφιά, μπορεί να αποτελέσει το όχημα για έναν καλύτερο κόσμο.

Κάθε μετακίνηση για την Toyota δεν είναι απλώς μια απλή μεταφορά από το ένα σημείο στο άλλο. Είναι μια πράξη γεμάτη σεβασμό προς τον πλανήτη, τους κατοίκους του και το οξυγόνο του. Το μόνο που μένει είναι να την εμπιστευτούμε, όπως της εμπιστευόμαστε καθημερινά την μετακίνησή μας μέσα στον χωρόχρονο μας.

 

Proud Project Team

Σύμβουλος έκδοσης: Βαγγέλης Κιούσης
Concept & Design: Νόνικα Βλασσοπούλου
Διευθυντής Σύνταξης: Γιάννης Λημναίος
Κείμενα: MotorOne.gr Team Work
Development: Κομνηνός Δουλγκέρης

Ημερομηνία δημοσίευσης: 29 Δεκεμβρίου 2023