M-Sport Ford WRC 2024

M-SPORT FORD

H βρετανική ομάδα είναι γνωστή ως εκκολαπτήριο οδηγών υψηλής κλάσης και ίσως οι φετινές επιλογές της επιβεβαιώσουν τη φήμη της

Έπειτα από δύο χρονιές με Παγκόσμιους Πρωταθλητές στο ρόστερ της (Sebastien Loeb το 2022, Ott Tanak το 2023), η M-Sport Ford θα παρατάξει δύο νεαρούς οδηγούς. Τα συνεχή προβλήματα αξιοπιστίας που αντιμετώπισε πέρυσι η βρετανική ομάδα με το Ford Puma απογοήτευσαν τον Ott Tanak, ο οποίος πίστευε ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει τον τίτλο, και κατάφερε να κατακτήσει δύο νίκες. Ωστόσο, ο Εσθονός δεν ήθελε να ανεχτεί άλλο την κατάσταση και επέστρεψε στη Hyundai.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η M-Sport αλλάζει εντελώς την οδηγική της σύνθεση. Πριν από 12 μήνες, ο στόχος της ομάδας ήταν το Πρωτάθλημα Οδηγών. Φέτος, με δύο νεαρούς οδηγούς στην ομάδα, οι στόχοι είναι εντελώς διαφορετικοί και οι προσδοκίες σίγουρα χαμηλότερες. Ωστόσο, η βρετανική ομάδα είναι γνωστή ως εκκολαπτήριο οδηγών υψηλής κλάσης και ίσως οι φετινές επιλογές της επιβεβαιώσουν τη φήμη της.

Ο Adrien Fourmaux είναι ο πιο έμπειρος από τους δύο οδηγούς της ομάδας, και με ήσυχο τρόπο κέρδισε την -εκ νέου- προαγωγή του, καθώς έχει κάνει ό,τι του ζήτησε η M-Sport, εξελίσσοντας το Fiesta Rally2 και κατακτώντας το Βρετανικό Πρωτάθλημα Ράλλυ.

Όντας ο πιο έμπειρος εκ των δύο οδηγών, σε αυτόν θα επικεντρωθούν οι ελπίδες της M-Sport για καλά αποτελέσματα και θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει ωριμάσει και μπορεί να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες.

Άλλωστε, ο Gregoire Munster, ο οδηγός που επέλεξε ο Malcolm Wilson για να πλαισιώσει το Γάλλο έχει κάνει μόλις δύο αγώνες με αυτοκίνητο Rally1, αν και έχει καταφέρει ήδη να εντυπωσιάσει. H απειρία της οδηγικής σύνθεσης ίσως δυσκολέψει και την εξέλιξη του Ford Puma, το οποίο θα πρέπει να απαλλαγεί από τα προβλήματα αξιοπιστίας που το ταλανίζουν.

H M-Sport, όντας ημιεργοστασιακή ομάδα, έχει περιορισμένους να επενδύσει στο αγωνιστικό της πρόγραμμα σε σύγκριση με τις Toyota και Hyundai. Ωστόσο, η βρετανική ομάδα σκοπεύει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις -περιορισμένες- ευκαιρίες εξέλιξης που παρέχουν οι κανονισμοί, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας Richard Millener. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος, το Puma θα έχει μέσα στη σεζόν μία καινούργια πίσω αεροτομή.

.

Οδηγοί

Adrien Fourmaux

Εθνικότητα: Γάλλος

Ημερομηνία γέννησης: 03.05.1995

Καλύτερο αποτέλεσμα: 5ος

Καλύτερη θέση σε Πρωτάθλημα: 10ος (2021)

Πρωτάθλημα 2023: 20ός

Πλοηγός: Alexandre Coria

Ο Fourmaux εγκατέλειψε σπουδές να γίνει ορθοπεδικός χειρούργος για μια επαγγελματική καριέρα στο WRC. Κατέκτησε το Γαλλικό Πρωτάθλημα Ράλλυ Junior το 2018 και το 2020 βρέθηκε στην 3η θέση της τελικής βαθμολογίας του WRC2. Δεν είναι ο οδηγός που είχε κάνει μερικούς αγώνες στην ανώτερη κατηγορία με την M-Sport το 2022 και τις περισσότερες φορές κατέληγε εκτός δρόμου. H βρετανική ομάδα το αναγνώρισε αυτό και του έδωσε περισσότερο χρόνο να ωριμάσει.

Φέτος είναι πολύ πιο έμπειρος, έχοντας κατακτήσει το απαιτητικό Βρετανικό Πρωτάθλημα Ράλλυ, με 5 νίκες σε 5 συμμετοχές. Η πρόσκληση της M-Sport για μία πλήρη σεζόν δείχνει την πίστη του Malcolm Wilson στο Γάλλο.

Gregoire Munster

Εθνικότητα: Λουξεμβουργιανός

Ημερομηνία γέννησης: 24.12.1998

Καλύτερο αποτέλεσμα: 7ος

Καλύτερη θέση σε Πρωτάθλημα: 22ος (2022)

Πρωτάθλημα 2023: 22ος

Πλοηγός: Louis Louka

O Munster έχει να αντιμετωπίσει μία πολύ μεγάλη πρόκληση φέτος, μία πλήρη σεζόν στην ανώτερη κατηγορία, έχοντας κάνει μόλις δύο αγώνες με το Ford Puma Rally1 πέρυσι, αν και εντυπωσίασε καταφέρνοντας να τερματίσει 7ος στο δεύτερο εξ αυτών, το Ράλλυ Κεντρικής Ευρώπης.

Το 2023 έκανε επίσης την πρώτη του σχεδόν πλήρη σεζόν στο WRC2, αλλά ολοκλήρωσε τη σεζόν στη 17η θέση της βαθμολογίας με μία 5η θέση να είναι το καλύτερο αποτέλεσμά του, αν και το Ford Fiesta δεν ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό. Στόχος του είναι να πάρει μερικά καλά αποτελέσματα και να αυξήσει το ρυθμό του σταδιακά.

.
.
.
.
.
.

 

Proud Project Team

Σύμβουλος έκδοσης: Βαγγέλης Κιούσης
Διευθυντής Σύνταξης: Γιάννης Λημναίος
Κείμενα & Design: Φαμπρίτσιο Λαζάκις
Εμπορική Διεύθυνση: Νόνικα Βλασσοπούλου
Development: Κομνηνός Δουλγκέρης

Ημερομηνία δημοσίευσης: 20 Ιανουαρίου 2024