Hyundai WRC 2024

HYUNDAI MOTORSPORT

O πρωταρχικός στόχος της ομάδας είναι το πρώτο Πρωτάθλημα Οδηγών στην ιστορία της

Έχοντας εδραιωθεί ως επικεφαλής της ομάδας ράλλυ της Hyundai πέρυσι, ο Γάλλος Cyril Abiteboul ανέλαβε τα ηνία ολόκληρου του αγωνιστικού τμήματος της κορεατικής μάρκας φέτος. Επίσης, την τεχνική ηγεσία της Hyundai πήρε -επίσης Γάλλος- Francois-Xavier Demaison, ο άνθρωπος που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην πολύ επιτυχημένη πορεία της Volkswagen στο WRC τη δεκαετία του 2010. Ωστόσο, η μεγαλύτερη αλλαγή στο στρατόπεδο της Hyundai για τη σεζόν του 2024 δεν είναι άλλη από την επιστροφή του Ott Tanak στις τάξεις της.

Ο Abiteboul δήλωσε ότι ο πρωταρχικός στόχος της ομάδας είναι το πρώτο Πρωτάθλημα Οδηγών στην ιστορία της, και γνωρίζει ότι αν θέλει να το εξασφαλίσει, χρειάζεται τους καλύτερους οδηγούς που μπορεί να έχει. Για αυτό και δρομολόγησε την επιστροφή του… μπουχτισμένου με τα προβλήματα αξιοπιστίας του Ford Puma Tanak. O Εσθονός θέλει να δει τη Hyundai να τον υποστηρίζει στη διεκδίκηση του δεύτερου τίτλου του. Άλλωστε, αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που τον έκανε να αποχωρήσει πρόωρα από την ομάδα στο τέλος του 2022.

Ο Tanak είναι απόλυτα ευθύς στην προσέγγισή του και δε φοβάται να επικρίνει την ομάδα του. Ο Thierry Neuville από την πλευρά του είναι πιο διπλωματικός. Αποτελεί βασικό κομμάτι της Hyundai από την πρώτη της σεζόν στο WRC, τη βλέπει σαν «ομάδα του» και παίζει πολύ καλά το πολιτικό παιχνίδι. Όταν άρχισε να γίνεται σαφές ότι θα τον πλαισιώσει ξανά ο Tanak τόνισε την ανάγκη να υπηρετούν οι οδηγοί τα συμφέροντα της ομάδας.

Θα είναι κρίσιμο για τον Abiteboul να διαχειριστεί τους δύο οδηγούς στην -πολύ πιθανή- περίπτωση που δημιουργηθεί κόντρα μεταξύ τους. Η (μερική) απουσία του Rovanpera ίσως είναι η κατάλληλη ευκαιρία για το όνειρο του τίτλου οδηγών, τον οποίο θα κυνηγήσει με ένα πιο ελαφρύ και αξιόπιστο i20 N. Παράλληλα, ανακοίνωσε νέα συνεργασία με την Akrapovic, φημισμένη εταιρεία κατασκευής εξατμίσεων μοτοσυκλετών.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα λειτουργήσει η τακτική επιστράτευσης τριών πληρωμάτων για το τρίτο αυτοκίνητο της ομάδας. Από τους Dani Sordo, Esapekka Lappi και Andreas Mikkelsen που θα μοιραστούν το τρίτο i20 N Rally1, ο Νοερβηγός είναι το -όχι απόλυτα- νέο πρόσωπο στην ομάδα, και «καίγεται» να αποδείξει την αξία του, καθώς θέλει να εξασφαλίσει πλήρες πρόγραμμα για το 2025.

.

Οδηγοί

Ott Tanak

Εθνικότητα: Εσθονός

Ημερομηνία γέννησης: 15.10.1987

19 νίκες, 46 παρουσίες στο βάθρο

Πρωταθλητής 2019

Πρωτάθλημα 2023: 4ος

Πλοηγός: Martin Jarveoja

Ο Tanak δεν είναι ξένος στις μεταγραφές-σοκ. Έπειτα από την κατάκτηση του τίτλου του 2019 με την Toyota, μετέβη στη Hyundai, την οποία άφησε πέρυσι (έπειτα από μία τριετία μαζί της) για την M-Sport. Φέτος, επιστρέφει στη Hyundai έχοντας βιώσει από πολλά προβλήματα αξιοπιστίας με το Ford Puma. Η διοίκηση Hyundai έχει αλλάξει στο μεταξύ, στόχος της φέτος είναι το Πρωτάθλημα Οδηγών φέτος.

Ίσως αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία του Tanak να διπλασιάσει τους τίτλους του. Με τη γνωστή σταθερότητά του, ο Tanak αποτελεί ένα από τα φαβορί για τον τίτλο, και η περίοδος αναπροσαρμογής στη Hyundai δε θα πρέπει να διαρκέσει πολύ, αν και θα πρέπει να κερδίσει πάλι τις καρδιές των μηχανικών.

Thierry Neuville

Εθνικότητα: Βέλγος

Ημερομηνία γέννησης: 16.06.1988

19 νίκες, 46 παρουσίες στο βάθρο

Καλύτερη θέση σε Πρωτάθλημα: 2ος (5 φορές)

Πρωτάθλημα 2023: 3ος

Πλοηγός: Martijn Wydaeghe

Έχοντας ολοκληρώσει 5 φορές τη σεζόν στη 2η θέση της βαθμολογίας, ο Neuville θέλει διακαώς ένα τίτλο. Φέτος όμως τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα για το Βέλγο, καθώς θα έχει στην ίδια ομάδα ξανά τον Ott Tanak. O Neuville εισέρχεται στην 11η σεζόν του με την ομάδα να τον γνωρίζει πολύ καλά.

Η προθυμία του Cyril Abiteboul να φέρει τον Tanak πίσω στη Hyundai ίσως υποδεικνύει ότι θέλει να έχει κι άλλες επιλογές να βασιστεί, και ο Neuville θα πρέπει να αποφύγει τα λάθη για να διαδραματίσει το ρόλο του ηγέτη της ομάδας.

Andreas Mikkelsen

Εθνικότητα: Νορβηγός

Ημερομηνία γέννησης: 22.06.1988

3 νίκες, 25 παρουσίες στο βάθρο

Καλύτερη θέση σε Πρωτάθλημα: 3ος (3 φορές)

Πρωτάθλημα 2023: 11ος

Πλοηγός: Torstein Eriksen

O Νορβηγός Andreas Mikkelsen, έχοντας κατακτήσει τον τίτλο στο WRC2 δύο φορές τα τελευταία τρία χρόνια, θα συμμετάσχει σε επιλεγμένους αγώνες με την ομάδα της Hyundai, στοχεύοντας σε πλήρη σεζόν 2025, καθώς απέρριψε την πρόταση της M-Sport Ford να κάνει πλήρη σεζόν μαζί της φέτος.

Ο Mikkelsen είχε κάνει το ντεμπούτο του στην ανώτερη κατηγορία με την ομάδα της Volkswagen το 2013 και δεν είναι ξένος στην ομάδα της Hyundai, καθώς είχε αγωνιστεί με τα χρώματά της τη διετία 2018-2019. Θα μοιραστεί το τρίτο Hyundai i20 N Rally1 κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν με τους Dani Sordo και Esapekka Lappi, εκκινώντας στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο.

Esapekka Lappi

Εθνικότητα: Φινλανδός

Ημερομηνία γέννησης: 17.01.1991

1 νίκη, 14 παρουσίες στο βάθρο

Καλύτερη θέση σε Πρωτάθλημα: 5ος (2018)

Πρωτάθλημα 2023: 6ος

Πλοηγός: Janne Ferm

Πέρυσι, ο Lappi είχε την ευκαιρία να κάνει πλήρη σεζόν για πρώτη φορά από δύο χρόνια. Κατάφερε να ανέβει στο βάθρο 4 φορές, αλλά δε βοήθησε την ομάδα να διεκδικήσει τον τίτλο Κατασκευαστών, σημειώνοντας λιγότερους βαθμούς από το Sebastien Ogier, που συμμετείχε σε επιλεγμένους αγώνες.

Για τη φετινή χρονιά και ο ίδιος ήθελε να κάνει ένα βήμα πίσω για να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην οικογένειά του, αλλά και τα αποτελέσματά του δεν πρέπει να έπεισαν την ομάδα να τον διατηρήσει σε πλήρες πρόγραμμα. Είναι πολύ καλός στο στήσιμο του αυτοκινήτου, θα έχει λιγότερη πίεση και θα μπορεί να προετοιμαστεί καλύτερα σε αγώνες που του ταιριάζουν περισσότερο.

Dani Sordo

Εθνικότητα: Ισπανός

Ημερομηνία γέννησης: 02.05.1983

3 νίκες, 56 παρουσίες στο βάθρο

Καλύτερη θέση σε Πρωτάθλημα: 3ος (2008, 2009)

Πρωτάθλημα 2023: 8ος

Πλοηγός: Candido Carrera

Η Hyundai επιλέγει να ποντάρει στην εμπειρία του συμπαθή Ισπανού για επιλεγμένους αγώνες, καθώς ο 40χρονος εισέρχεται στην 11η σεζόν του με την ομάδα. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην κατάκτηση δύο Πρωταθλημάτων Κατασκευαστών με τη Hyundai το 2019 και το 2020 και τα τελευταία 6 χρόνια συμμετέχει μόνο σε μερικούς αγώνες.

Ο Sordo δήλωσε ότι οι αγώνες στους οποίους θα συμμετάσχει ταιριάζουν στο οδηγικό του στυλ, γεγονός το οποίο του δίνει την αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να σημειώσει πολλούς βαθμούς. Πέρυσι κατάφερε να ανέβει στο βάθρο σε 2 από τους 7 αγώνες που συμμετείχε και τα σχόλιά του πάντα είναι χρήσιμα στην εξέλιξη του αυτοκινήτου.

.
.
.
.
.
.

 

Proud Project Team

Σύμβουλος έκδοσης: Βαγγέλης Κιούσης
Διευθυντής Σύνταξης: Γιάννης Λημναίος
Κείμενα & Design: Φαμπρίτσιο Λαζάκις
Εμπορική Διεύθυνση: Νόνικα Βλασσοπούλου
Development: Κομνηνός Δουλγκέρης

Ημερομηνία δημοσίευσης: 20 Ιανουαρίου 2024