F1 – Racing Bulls 2026
Racing Bulls
Έπειτα από μία πολύ καλή χρονιά
-με βάθρο- η Racing Bulls είναι
η μοναδική ομάδα που θα έχει έναν
πρωτοεμφανιζόμενο οδηγό φέτος.
Με τον Alan Permane να έχει αναλάβει επικεφαλής της ομάδας έπειτα από την περυσινή προαγωγή του Laurent Mekies στη Red Bull, η Racing Bulls μπορεί να βασιστεί σε έναν πολύπειρο μηχανικό με ώριμο κεφάλι που διαβάζει σφαιρικά τις καταστάσεις και τα έχει ζήσει όλα, οπότε πατάει σε γερά θεμέλια από άποψη διοίκησης. Πέρυσι φαίνεται να λειτουργούσε πολύ καλύτερα, αν και ακολούθησε μία λανθασμένη κατεύθυνση με κάποιες από τις αναβαθμίσεις της πέρυσι.
Εντούτοις, φέτος η ομάδα έχασε και τον Isack Hadjar, που πήρε και αυτός προαγωγή στη Red Bull έπειτα από μόλις μία σεζόν στη Formula 1 και τώρα, τον Liam Lawson θα πλαισιώσει ο Arvid Lindblad, μοναδικός πρωτοεμφανιζόμενος οδηγός στο grid του 2026, ορμώμενος από τη Formula 2, στον οποίο η Red Bull φαίνεται να πιστεύει πολύ.
Ωστόσο, ο Lindblad έρχεται σε μία δύσκολη σεζόν για τους οδηγούς, που θα έχουν πολύ περισσότερα να διαχειριστούν φέτος πίσω από το τιμόνι και το παιχνίδι γίνεται πιο εγκεφαλικό, ευνοώντας ενδεχομένως τους πιο έμπειρους.
Κατά τα άλλα, είναι μία χρονιά αλλαγών και για τη μικρότερη ομάδα της Red Bull που -όπως είναι φυσικό- επίσης χρησιμοποιεί τις μονάδες ισχύος της Red Bull Ford Powertrains. Αν και η αξιοπιστία ήταν αρκετά καλή στις δοκιμές προετοιμασίας, υπήρχαν και προβλήματα. Το μονοθέσιο της Racing Bulls έδειχνε αρκετά νευρικό στα τηλεοπτικά πλάνα καθώς η ομάδα δεν φαίνεται να έχει καταφέρει ακόμα να βρει όλα τα μυστικά της διαχείρισης ενέργειας των νέων υβριδικών V6.
Κινητήρας: Red Bull Ford Powertrains
Κιβώτιο ταχυτήτων: Red Bull Technology
Έδρα: Faenza, Ιταλία
Αεροδυναμική σήραγγα: Bedford
Αγωνιστική άδεια: Ιταλική
Ίδρυση ομάδας: 1979
Ιδιοκτησία: Red Bull GMBh (Οικογένεια Yoovidhya 49%, Οικογένεια Matechitz 49%, Fides Trustees SA 2%)
Προηγούμενες ενσαρκώσεις: Minardi (1985-2005), Toro Rosso (2006-2019), AlphaTauri (2020-2023)
Ντεμπούτο στην F1: GP Μπαχρέιν 2024
2 Σεζόν στην F1
Καλύτερη θέση σε Πρωτάθλημα Κατασκευαστών: 6η
Καλύτερη θέση σε Πρωτάθλημα Οδηγών: 12η
48 Εκκινήσεις σε GP
Καλύτερη θέση τερματισμού: 3η
1 Βάθρο
Καλύτερη θέση εκκίνησης: 3η
1 Ταχύτερος γύρος
138 βαθμοί
5.227 Αγωνιστικοί γύροι
26.378 Αγωνιστικά χλμ.
Πρωτάθλημα Κατασκευαστών 2025: 6η
Οδηγοί
30. Liam Lawson
Θα πρέπει να ήταν αρκετά μεγάλο σοκ για τον Lawson να βρεθεί στη μεγάλη ομάδα της Red Bull πέρυσι και να δει την πόρτα της εξόδου μόλις δύο αγώνες αργότερα, για να επιστρέψει στη Racing Bulls. Παρότι είχε κάνει το ντεμπούτο του στην F1 στο GP Ολλανδίας του 2023, η περυσινή ήταν η πρώτη του πλήρης σεζόν στην F1. Προς το μέσο της σεζόν κατάφερε να ανεβάσει την απόδοσή του, αν και συνήθως ο Hadjar ήταν ο καλύτερος οδηγός της ομάδας. Ο Lawson μπλέχτηκε επίσης σε πολλά περιστατικά και συγκρούσεις με τους αντιπάλους του στην πίστα πέρυσι. Φέτος ξεκινά τη χρονιά ως ηγέτης της ομάδας, δεδομένης της μεγαλύτερης εμπειρίας του σε σχέση με τον rookie team-mate του. Ωστόσο, αν η φετινή χρονιά δεν πάει κατά τις προσδοκίες, και ο Lindblad καταφέρει να τον ανταγωνιστεί στα ίσα στην πρώτη του σεζόν, δεν είναι απίθανο να δυσκολευτεί να συνεχίσει την πορεία του στη Formula 1.
Εθνικότητα: Νεοζηλανδός
Ημερομηνία γέννησης: 11.02.2002
Τοποθεσία γέννησης: Pukekohe
Ύψος: 1,74 μ.
Ντεμπούτο στην F1: GP Ολλανδίας 2023
3 Σεζόν στην F1
Καλύτερη θέση σε Πρωτάθλημα Οδηγών: 14oς (2025)
35 Εκκινήσεις σε GP
Καλύτερη θέση τερματισμού: 5ος
Καλύτερη θέση εκκίνησης: 3ος
44 Βαθμοί
1.923 Αγωνιστικοί γύροι
9.785 Αγωνιστικά χλμ.
Προηγούμενες ομάδες: AlphaTauri (2023), Red Bull (2025)
Πρωτάθλημα 2025: 14ος
41. Arvid Lindblad
Ο μοναδικός rookie της φετινής χρονιάς θα είναι πιθανότατα και ο τελευταίος οδηγός που έφερε στην F1 ο Helmut Marko. Η Red Bull έχει σε υψηλή εκτίμηση τον Βρετανό με σουηδικές και ινδικές ρίζες, ήδη από τις ημέρες του στη Formula 3 το 2024, που ολοκλήρωσε τη σεζόν στην 4η θέση της βαθμολογίας στην πρώτη του σεζόν, κατακτώντας 4 νίκες. Στις αρχές της περυσινής χρονιάς κατέκτησε τον τίτλο στο Πρωτάθλημα Formula Regional της Ωκεανίας και στη συνέχεια έκανε το βήμα στη Formula 2. Κατάφερε να κατακτήσει 3 νίκες, ολοκληρώνοντας τη σεζόν στην 6η θέση της βαθμολογίας. Με τo rotation οδηγών που συνέβη στη Red Bull έπειτα από την αντικατάσταση του Tsunoda, έμεινε κενό ένα cockpit στη Racing Bulls, και ο Lindblad φαίνεται ότι είχε κάνει αρκετά για να πείσει τη Red Bull ότι αξίζει μία θέση στην F1. Έρχεται σε μία σεζόν όμως που τα πράγματα γίνονται πολύ περίπλοκα για τους οδηγούς και ίσως αυτό το κάνει να εξελιχθεί σε βάπτισμα πυρός.
Εθνικότητα: Βρετανός
Ημερομηνία γέννησης: 08.08.2007
Τοποθεσία γέννησης: Virginia Water, Surrey
Ύψος: 1,73 μ.
Ντεμπούτο στην F1: GP Αυστραλίας 2026
2025: Formula 2 (6ος)
2025: Formula Regional Ωκεανίας (1ος)
2024: Formula 3 (4ος)
2024: Formula Regional Μέσης Ανατολής (13ος)
2023: Formula 4 Ιταλίας (3ος)
2023: Euro 4 (4ος)
2023: Formula 4 Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (5ος)
2022: Formula 4 Ιταλίας (17ος)