e-νημερώσου! 2023 – VOLKSWAGEN

Νέο Volkswagen ID.3

Η εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης

Η ηλεκτροκίνηση δεν είναι το μέλλον. Είναι ήδη εδώ! Και καθορίζεται από τη γκάμα ID. της Volkswagen, με αιχμή του δόρατος το ID.3 που εξελίσσεται συνεχώς.

Η Volkswagen έχει θέσει στόχο να καθορίσει την επόμενη μέρα της αυτοκίνησης μέσω του εξηλεκτρισμού και, για να το πετύχει, επενδύει σε μια ξεχωριστή γκάμα αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων: την Volkswagen ID.

Αιχμή του δόρατος είναι το ID.3, το μοντέλο που εξελίσσεται συνεχώς και μαζί του εξελίσσεται και η ηλεκτροκίνηση. 

Δυόμιση χρόνια μετά το λανσάρισμα της πρώτης γενιάς, το πλήρως ηλεκτρικό bestseller της Volkswagen επιστρέφει με μια ολοκληρωμένη αναβάθμιση. Εκτός από την προσθήκη του πιο πρόσφατου λογισμικού της VW, το νέο μοντέλο έρχεται με ακόμα πιο μοντέρνο αμάξωμα, ποιοτικότερα βιώσιμα υλικά μη ζωικής προέλευσης και τα τελευταίας γενιάς συστήματα υποβοήθησης που αποτελούν μέρος του βασικού εξοπλισμού.

Το ID.3 καταδεικνύει τη σαφή δέσμευση της Γερμανικής εταιρείας στην ποιότητα, τον σχεδιασμό και την λειτουργικότητα και είναι ένα από τα 10 ηλεκτρικά μοντέλα που θα κυκλοφορήσει η VW μέχρι το 2026.

Μοντέρνα εμφάνιση και αναβαθμισμένη ποιότητα

Από την πρώτη στιγμή που λανσαρίστηκε, το ID.3 έκανε αίσθηση με την φουτουριστική σχεδίαση του. Η οποία ενισχύεται περεταίρω με νέα στοιχεία, όπως ο ανασχεδιασμένος προφυλακτήρας εμπρός, αλλά και το καπό, το οποίο δείχνει πλέον μακρύτερο καθώς η μαύρη λωρίδα κάτω από το παρμπρίζ έχει αφαιρεθεί. 

Εκτός από την εμφάνιση, βελτιωμένη είναι και η αεροδυναμική του αμαξώματος – παράγοντας που επηρεάζει την αυτονομία στα ηλεκτρικά οχήματα – χάρη στη βελτιωμένη ροή αέρα γύρω από τους μπροστινούς τροχούς, γνωστή ως «αεροκουρτίνα». 

Το ιδιαίτερα ευρύχωρο εσωτερικό του νέου ID.3 συνδυάζει μοντέρνο σχεδιασμό και βιώσιμα υλικά, όπως το υλικό μικροϊνών Artvelours Eco στις επενδύσεις των θυρών και τα καλύμματα των καθισμάτων. Πρόκειται για ένα ύφασμα που περιέχει 71% προϊόντα ανακύκλωσης, όπως πλαστικό. Το Artvelours Eco έχει τα ίδια χαρακτηριστικά όσον αφορά την εμφάνιση, την αίσθηση και την ανθεκτικότητα με τα συμβατικά υλικά. Ο εσωτερικός εξοπλισμός είναι επίσης εντελώς απαλλαγμένος από υλικά ζωικής προέλευσης.

Αναβαθμισμένη είναι και η ποιότητα κατασκευής. Οι νέες μαλακές επιφάνειες με γέμιση από αφρό στο ταμπλό δημιουργούν μία πιο ποιοτική αίσθηση στην αφή, ενώ οι επενδύσεις στα εσωτερικά των θυρών είναι επίσης πιο μαλακές και εφαρμόζονται σε μεγαλύτερης έκτασης επιφάνειες.

Βελτιωμένη συνδεσιμότητα και ψηφιακή τεχνολογία

Η τελευταία γενιά λογισμικού της Volkswagen βελτιώνει την απόδοση του λειτουργικού συστήματος και είναι σε θέση να λαμβάνει ενημερώσεις “over-the-air” (OTA). Σε συνδυασμό με το Volkswagen Connect, έχετε τη δυνατότητα να αναβαθμίζετε το νέο σας ID.3 με νέες λειτουργίες, ακόμη και μετά την αγορά του!

Νέα είναι και η οθόνη 5,3’’ του ψηφιακού πίνακα οργάνων, που πληροφορεί τον οδηγό με όλες τις απαραίτητες ενδείξεις οδήγησης και λειτουργίας του οχήματος. Συνεπικουρείται (προαιρετικά) από το head-up-display επαυξημένης πραγματικότητας (AR head-up display), το οποίο προβάλλει στο παρμπρίζ χρήσιμες πληροφορίες όπως την ταχύτητα του οχήματος καθώς και τις οδηγίες δυναμικής πλοήγησης μέσω του GPS. Οι ψηφιακές υποδείξεις (π.χ. τα βέλη κατεύθυνσης) προβάλλονται σε ένα τμήμα του παρμπρίζ, δείχνοντας τον δρόμο απευθείας στο οπτικό σας πεδίο.

Στο κέντρο του ταμπλό δεσπόζει η μεγάλη οθόνη αφής 12’’ για το σύστημα πολυμέσων. Εκεί φιλοξενούνται οι λειτουργίες συνδεσιμότητας, πλοήγησης, τηλεφώνου, κάμερας οπισθοπορείας, καθώς και ρυθμίσεις του οχήματος. Μεταξύ άλλων, η διάταξη του μενού έχει γίνει πιο ξεκάθαρη. Για παράδειγμα, το μενού φόρτισης βρίσκεται πλέον στο πρώτο επίπεδο της οθόνης αφής.
Εξαιρετικές επιδόσεις, υψηλή αυτονομία, έξυπνη φόρτιση

Το ID.3 ήταν από τα πρώτα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα και παραμένει ένα από τα λίγα που καταργούν το άγχος της αυτονομίας, καθώς είναι ικανό να διανύσει έως και 559 χλμ. με μία πλήρης φόρτιση στην έκδοση Pro S με τη μπαταρία των 77 kWh! Όπως είπαμε και νωρίτερα, ωστόσο, το ID.3 εξελίσσεται συνεχώς και μαζί του εξελίσσεται και η ηλεκτροκίνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, η Volkswagen φρόντισε έτσι ώστε στο νέο μοντέλο η φόρτιση, εκτός από ταχύτατη (ισχύς φόρτισης DC έως 170 kW), να είναι ευκολότερη, με στάνταρ λειτουργίες όπως το Plug & Charge. Χάρη σε αυτή, το όχημα πιστοποιεί τον εαυτό του και ξεκινά τη διαδικασία φόρτισης άμεσα, μόλις το καλώδιο συνδεθεί σε φορτιστή.

Επιπλέον, η έξυπνη λειτουργία “Σχεδιασμός Διαδρομής Ηλεκτρικών Οχημάτων” (Electric Vechicle Route Planer) υπολογίζει τις στάσεις για φόρτιση σε μεγαλύτερα ταξίδια, έτσι ώστε το αυτοκίνητο να φθάσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στον προορισμό του, χρησιμοποιώντας real time πληροφορίες κίνησης και προβλέψεις, τις οποίες συνδυάζει και αξιολογεί σε συνδυασμό με το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας. 

Για παράδειγμα, μπορεί να προτείνει δύο στάσεις σύντομης φόρτισης με υψηλή ισχύ αντί για μία μόνο μεγάλη στάση φόρτισης με χαμηλή ισχύ. Επιπλέον, το σύστημα εντοπίζει σταθμούς φόρτισης που είναι κατειλημμένοι και έτσι δεν τους προτείνει εξαρχής. Τα σημεία ενδιαφέροντος μπορούν να μεταφερθούν στο αυτοκίνητο χρησιμοποιώντας την δωρεάν εφαρμογή Volkswagen app.

Η μεγάλη αυτονομία και η εύκολη φόρτιση, συνοδεύονται από υψηλές επιδόσεις. 

Ενδεικτικό είναι πως ο ηλεκτροκινητήρας των 204 ίππων επιταχύνει το ID.3 από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε μόλις 7,7’’-7,9’’ (αναλόγως την έκδοση)! Το σημαντικότερο όμως είναι η αίσθηση άμεσης επιτάχυνσης στο παραμικρό πάτημα του γκαζιού, ένα χαρακτηριστικό που συμβάλλει έτσι ώστε η εμπειρία οδήγησης να γίνεται συναρπαστική.

Κορυφαία ασφάλεια με συστήματα υποβοήθησης τελευταίας γενιάς

Η ασφάλεια ήταν ανέκαθεν μια από τις προτεραιότητες της Volkswagen στην εξέλιξη οχημάτων και το ID.3 δεν αποτελεί εξαίρεση. Στο νέο μοντέλο, συστήματα υποβοήθησης νέας γενιάς έρχονται να ενισχύσουν περεταίρω την άνεση και την ασφάλεια στην οδήγηση.

Μεταξύ αυτών είναι και το προαιρετικό Travel Assist με Swarm data, το οποίο συνεργάζεται με το προσαρμοζόμενο cruise control (ACC) και το Lane Assist, έτσι ώστε να μπορεί να κρατήσει το όχημα στη λωρίδα του, ακόμα και όταν αυτό οδηγείται σε επαρχιακούς δρόμους, ακόμη κι όταν υπάρχει μόνο μία καθορισμένη σήμανση λωρίδας στο δρόμο!

Το ID.3 μπορεί επίσης να απομνημονεύει ελιγμούς στάθμευσης που επαναλαμβάνετε συχνά. Έτσι, η λειτουργία μνήμης για το προαιρετικό Park Assist Plus μπορεί να αποθηκεύσει έως και πέντε προσωπικές διαδικασίες στάθμευσης και στη συνέχεια να τις επαναλάβει αυτόνομα, υπό την επίβλεψή σας. 

Το «παρών» συνεχίζουν να δίνουν φυσικά τεχνολογίες όπως η πέδηση έκτακτης ανάγκης με εντοπισμό πεζών, η αποφυγή πολλαπλών συγκρούσεων, η διατήρηση λωρίδας, η πλευρική υποβοήθηση αλλαγής λωρίδας και η υποβοήθηση στάθμευσης, που κάνουν την οδήγηση πιο ξέγνοιαστη και ασφαλή.

Νέο ID.3 με 279 €/μήνα

Το Volkswagen ID.3 εκπροσωπεί την προηγμένη μορφή της αμιγούς ηλεκτρικής κινητικότητας και μπορεί να γίνει εύκολα δικό σας χάρη στη δυνατότητα εκχώρησης που έχει ενεργοποιήσει η Kosmocar. Με αυτό τον τρόπο, ο πελάτης μπορεί να επωφεληθεί άμεσα το ποσό της επιδότησης των 8.000 € μέσω του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2», με τις τιμές να ξεκινούν από 34.600 €. αλλά και με ευέλικτη χρηματοδότηση Auto Credit που περιλαμβάνει χαμηλό επιτόκιο 3,9% (μέχρι 31/07), προκαταβολή από 10%, εξόφληση σε έως 48 μήνες και μηνιαία δόση από 279 €.

 

Proud Project Team

Σύμβουλος έκδοσης: Βαγγέλης Κιούσης
Concept & Design: Νόνικα Βλασσοπούλου
Διευθυντής Σύνταξης: Γιάννης Λημναίος
Κείμενα: MotorOne.gr Team Work
Development: Κομνηνός Δουλγκέρης

Ημερομηνία δημοσίευσης: 25 Ιουλίου 2023