e-νημερώσου! HYUNDAI

Hyundai IONIQ 5

Το World Car of the Year 2022 επαναπροσδιορίζει την ηλεκτροκίνηση.

Έχει ήδη κερδίσει αμέτρητα βραβεία και διακρίσεις. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζει φυσικά ο τίτλος ‘Παγκόσμιο Αυτοκίνητο της Χρονιάς’!

Το εντυπωσιακό από κάθε άποψη IONIQ 5 λανσάρει τη νέα αποκλειστική μάρκα της Hyundai για οχήματα EV, IONIQ, και ταυτόχρονα την ολοκαίνουρια Electric-Global Modular Platform (E-GMP) του Hyundai Motor Group, μια καινοτόμο πλατφόρμα που κατασκευάστηκε αποκλειστικά για ηλεκτρικά οχήματα, εκκινώντας μια νέα εποχή καθαρής κινητικότητας για την εταιρεία, αλλά και για την ηλεκτροκίνηση γενικότερα.

Μια νέα εποχή σχεδιασμού, η εποχή IONIQ

 

Εντυπωσιάζει και ξεχωρίζει από οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί στους δρόμους. Αυτή είναι η πρώτη σκέψη του θεατή που αντικρίζει για πρώτη φορά το IONIQ 5. Και αμέσως το βλέμμα ψάχνει να εντοπίσει με κάθε λεπτομέρεια όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν το αμιγώς ηλεκτρικό Crossover τόσο ελκυστικό.

Ο ριζοσπαστικός σχεδιασμός του IONIQ 5 είναι εμπνευσμένος από το Hyundai Pony, το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής της κορεατικής εταιρείας. Δοσμένος όμως με έναν μεταμοντέρνο τρόπο και με καινοτόμα στοιχεία της νέας φιλοσοφίας “Parametric Pixels της Hyundai, όπως οι συστοιχίες φώτων εμπρός και πίσω που παραπέμπουν σε pixel και χαρίζουν μια μοναδική φωτεινή υπογραφή, υποδηλώνοντας ταυτόχρονα την ψηφιακή τεχνολογία που ενσωματώνει το αυτοκίνητο.

Χαρακτηριστικά στοιχεία της αισθητικής του IONIQ 5 είναι επίσης το νέο καπό τύπου “clamshell” που καλύπτει όλο το πλάτος του αυτοκινήτου, η σχεδίαση ‘V τόσο του εμπρός όσο και του πίσω μέρους, καθώς και οι κρυμμένες στις πόρτες χειρολαβές, που αναπτύσσονται αυτόματα και συμβάλλουν στην καθαρότητα των γραμμών του αμαξώματος.

Αλλά και οι τροχοί, στους οποίους έχει δοθεί έμφαση στην αεροδυναμική τους απόδοση, εντάσσονται στο νέο σχεδιαστικό μοτίβο «Parametric Pixel» και είναι διαθέσιμοι σε διάμετρο 20 ιντσών.

Το IONIQ 5 λανσάρει μια εντελώς νέα, διαχρονική φιλοσοφία αισθητικής που θα εξελίσσεται όσο μεγαλώνει η γκάμα των μοντέλων της IONIQ.

Το εσωτερικό των αυτοκινήτων αλλάζει, για πάντα

Η καμπίνα του IONIQ 5 δημιουργεί περισσότερο χώρο στους επιβάτες, όχι μόνο ζωτικό, αλλά και επιλογών. Το μοτίβο «Living Space» είναι αυτό που διακατέχει το εσωτερικό του αυτοκινήτου με βασικό χαρακτηριστικό το Universal Island, την κεντρική κονσόλα που μπορεί να μετακινηθεί έως και 140 mm και, σε συνδυασμό με το εντελώς επίπεδο πάτωμα, επιτρέπει μεγαλύτερη ελευθερία κίνησης.

Με μήκος 4.635 mm και μεταξόνιο 3.000 mm, το IONIQ 5 προσφέρει πολύ υψηλά επίπεδα πρακτικότητας. Στην υποδειγματική ευρυχωρία ωστόσο, συμβάλλουν και άλλα χαρακτηριστικά. Η Hyundai έχει μειώσει, για παράδειγμα, το πάχος των εμπρός καθισμάτων κατά 30%, εξασφαλίζοντας περισσότερο χώρο πίσω για τους επιβάτες.

Για πρόσθετη ευελιξία, τα πίσω καθίσματα έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν εμπρός ή πίσω μέχρι και 135 mm.

Την ίδια στιγμή, το πορτμπαγκάζ προσφέρει 531 λίτρα για τις αποσκευές, χωρητικότητα που εκτοξεύεται έως και 1.600 λίτρα όταν τα πίσω καθίσματα είναι πλήρως αναδιπλωμένα. Υπάρχει μάλιστα ένας επιπλέον χώρος έως 57 λίτρα κάτω από το εμπρός καπό, το λεγόμενο “frunk”.

Το έντονα ψηφιακό προφίλ του ηλεκτρικού Crossover τονίζεται από το μεταβλητό ταμπλό. Λιτό και απέριττο αισθητικά, απαλλαγμένο από διακόπτες, περιλαμβάνει δύο μεγάλες οθόνες τοποθετημένες η μία δίπλα στην άλλη.

Μπροστά στον οδηγό, υπάρχει ο ψηφιακός πίνακας οργάνων 12 ιντσών, που απεικονίζει πλήθος πληροφοριών που αφορούν το όχημα και την οδήγηση, όπως η κατάσταση της μπαταρίας και οι πλησιέστεροι σταθμοί φόρτισης. Στα δεξιά, η οθόνη πλήρους αφής 12 ιντσών φιλοξενεί το σύστημα πολυμέσων και πλοήγησης, ενώ ενσωματώνει κι ένα νέο θεματικό σχεδιασμό που προσφέρει ατμοσφαιρικές ρυθμίσεις στην καμπίνα.

Το IONIQ 5 διαθέτει επίσης μια οθόνη AR HUD (Head-Up Augmented Reality) επαυξημένης πραγματικότητας, που ουσιαστικά μετατρέπει το παρμπρίζ σε επιφάνεια πληροφόρησης. Έτσι, ο οδηγός βλέπει στο οπτικό του πεδίο με ευκρίνεια όλες τις σημαντικές πληροφορίες, χωρίς να παίρνει το βλέμμα του από το δρόμο.

Η Hyundai προσφέρει επίσης στο IONIQ 5 την πιο πρόσφατη έκδοση αναβαθμισμένων υπηρεσιών αυτοκινήτου με σύνδεση Bluelink®, η οποία επιτρέπει στον οδηγό να ελέγχει το αυτοκίνητό του με το smartphone του ή φωνητικά έτσι ώστε να κάνει την οδήγηση πιο βολική και ευχάριστη.

Στη διαφορετικότητα του εσωτερικού του IONIQ 5 συντελούν και τα φιλικά προς το περιβάλλον υλικά με βιώσιμη προέλευση, όπως ανακυκλωμένες φιάλες PET και φυτικές ίνες (bio PET), φυσικές ίνες από μαλλί καθώς και οικολογικό, ειδικά επεξεργασμένο δέρμα, με βιοβαφή από φυτικά εκχυλίσματα.

Μεγάλη γκάμα επιλογών, δίχως περιορισμούς στην απόδοση

Πολλές είναι οι δυνατότητες επιλογής που προσφέρει το IONIQ 5 και στα συστήματα κίνησης. Η γκάμα του αμιγώς ηλεκτρικού CUV περιλαμβάνει δύο μπαταρίες, μια 58 kWh και μια 72,6 kWh, πίσω κίνηση (2WD) ή τετρακίνηση (AWD), καθώς και δύο εκδόσεις κινητήρων. Σε οποιονδήποτε συνδυασμό και επιλογή, η αυτονομία είναι εξαιρετική και φτάνει κατά μέσο όρο έως και 480 χιλιόμετρα (σύμφωνα με το πρότυπο WLTP) και η τελική ταχύτητα ορίζεται στα 185 km/h.

Οι εκδόσεις 2WD του IONIQ 5 διαθέτουν έναν ηλεκτροκινητήρα στο πίσω άξονα, απόδοσης 218 ίππων και 350 Nm ροπή, ο οποίος συνδυάζεται και με τις δύο μπαταρίες. Οι επιδόσεις είναι σε κάθε περίπτωση εξαιρετικές, με το 0-100 km/h να χρειάζεται 7,4’’ με τη μπαταρία των 72,6 kWh ή 8,5’’ με την μπαταρία των 58 kWh.

Στην κορυφή της γκάμας υπάρχει η έκδοση με δύο ηλεκτροκινητήρες και τετρακίνηση (AWD).

Ο ένας ηλεκτροκινητήρας των 155 kW βρίσκεται στον πίσω άξονα και ο δεύτερος με 70 kW στον εμπρός.

Συνολικά, η ιπποδύναμη φτάνει τους 306 ίππους και η ροπή τα 605 Nm. Με την μπαταρία των 72,6 kWh η συγκεκριμένη έκδοση μπορεί να επιταχύνει από στάση στα 100 km/h σε μόλις 5,2’’. Στην περίπτωση της μικρότερης μπαταρίας των 58 kWh, η ίδια επιτάχυνση ολοκληρώνεται σε 6,1’’.

Ταχύτατο στο δρόμο, ταχύτατο και στη φόρτιση

Η προηγμένη πλατφόρμα E-GMP του IONIQ 5 προβλέπει και είναι προετοιμασμένη για το μέλλον.

Με την τεχνολογία εξαιρετικά γρήγορης φόρτισης μπαταρίας αλλά και την πρωτότυπη λειτουργία Vehicle-to-Load (V2L). Μπορεί για παράδειγμα να υποστηρίξει υποδομές φόρτισης 400 V και 800 V, στάνταρ, χωρίς την ανάγκη για πρόσθετα εξαρτήματα ή αντάπτορες. Το σύστημα πολλαπλής φόρτισης είναι η πρώτη πατενταρισμένη τεχνολογία στον κόσμο με λειτουργία boost του συστήματος κινητήρα και μετατροπέα από τα 400 V στα 800 V για σταθερή συμβατότητα φόρτισης.

Με φορτιστή 350 kW για παράδειγμα, το IONIQ 5 μπορεί να φορτίσει από το 10% έως το 80% της μπαταρίας του σε μόλις 18 λεπτά. Και μέσα σε μόνο πέντε λεπτά φόρτισης, αποκτά ενέργεια ικανή για να εξασφαλίσει 100 km αυτονομίας (σύμφωνα με το πρότυπο WLTP)!

Επίσης, το IONIQ 5 υποστηρίζει έναν βιώσιμο τρόπο ηλεκτροκίνησης με την καινοτόμο λειτουργία V2L, η οποία επιτρέπει την ελεύθερη σύνδεση ή φόρτιση ηλεκτρικών συσκευών, όπως ηλεκτρικά ποδήλατα, σκούτερ ή εξοπλισμό κάμπινγκ.

Η λειτουργία V2L μπορεί να παρέχει ισχύ έως και 3,6 kW, μέσω μιας θύρας που βρίσκεται κάτω από τα πίσω καθίσματα. Μια ακόμη θύρα V2L βρίσκεται στη θύρα φόρτισης, στο εξωτερικό του οχήματος. Χρησιμοποιώντας έναν μετατροπέα, μπορεί ο οδηγός να φορτίσει ηλεκτρικό εξοπλισμό υψηλής ισχύος από το IONIQ 5, ακόμα και όταν το όχημα είναι απενεργοποιημένο.

Προηγμένα συστήματα υποβοήθησης Hyundai SmartSense

Η ασφάλεια είναι ένας τομέας που παραδοσιακά η Hyundai δίνει ιδιαίτερη έμφαση. Έτσι, το IONIQ 5 είναι εξοπλισμένο με νέας γενιάς συστήματα υποβοήθησης του οδηγού Hyundai SmartSense, εξασφαλίζοντας υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας και άνεσης στο δρόμο. Ανάμεσά τους τα Forward Collision-Avoidance Assist, Blind-Spot Collision-Avoidance Assist, Intelligent Speed Limit Assist, Driver Attention Warning, High Beam Assist, αλλά και το σύστημα Highway Driving Assist 2.

Το Highway Driving Assist 2 καθιστά την οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο πιο άνετη χρησιμοποιώντας κάμερα πρόσθιας προβολής, αισθητήρες radar και δεδομένα πλοήγησης για να ελέγχει την ταχύτητα του οχήματος και της απόστασης από τα άλλα οχήματα και να διατηρεί παράλληλα το όχημα στο κέντρο της λωρίδας του. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τον οδηγό κατά την αλλαγή λωρίδας.

Το IONIQ 5 επαναπροσδιορίζει τη σχέση μεταξύ των ανθρώπων και των αυτοκινήτων τους, δημιουργώντας ένα νέο πρότυπο για τα ηλεκτρικά οχήματα.

Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο που κατέκτησε την κορυφή των φημισμένων World Car Awards 2022, όπου ανακηρύχθηκε World Car of the Year, World Electric Vehicle of the Year και World Car Design of the Year!

Ετοιμαστείτε να υποδεχτείτε σύντομα το IONIQ 5 στην ελληνική αγορά. Ετοιμαστείτε να υποδεχτείτε τη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης.

 

Proud Project Team

Υπεύθυνος έκδοσης: Βαγγέλης Κιούσης
Concept & Design: Νόνικα Βλασσοπούλου
Αρχισυντάκτης: Γιάννης Καλογερόπουλος
Κείμενα: MotorOne.gr Team Work
Development: Κομνηνός Δουλγκέρης

Ημερομηνία δημοσίευσης: 29 Ιουλίου 2022