e-νημερώσου! FORD

Ford Mustang

Mach-E & Mach-E GT

Πράσινα …άλογα!

Η ηλεκτρική SUV μετεμψύχωση ενός δυναμικού κουπέ που καλπάζει οικολογικά και παραμένει παραδοσιακά ψυχαγωγικό και ανέμελο

Η νέα εποχή Mustang προκύπτει από το μηδέν, δεν πατάει πάνω σε κάτι γνώριμο και έχει δημιουργηθεί όχι μόνο για να εξυπηρετήσει τον οικολογικό του ρόλο, αλλά για να συνεχίσει να πείθει τον απαιτητικό της οδήγησης.

Στην ελληνική αγορά, το ηλεκτρικό pony της Ford είναι διαθέσιμο σε πέντε συναρπαστικές εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένης της κορυφαίες GT, οι οποίες επωφελούνται της κρατικής επιδότησης του προγράμματος «ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ» ύψους από 8.000€.

Το κεφάλαιο Mustang γυρίζει σελίδα. Ενώ ξεπερνά τα 50 χρόνια αδιάκοπης παραγωγής προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της εποχής και μετασχηματίζεται προς την ηλεκτροκίνηση. Ταυτόχρονα, ακολουθεί στροφή στα SUV που είναι μονόδρομος προς την επιτυχία παγκοσμίως. Ένα στοίχημα μεγάλο για την Ford, που όμως αποδεικνύεται πετυχημένο στην υλοποίηση γιατί ούτε έχασε τη συνταγή, ούτε ξέχασε πως τραβάς το ενδιαφέρον θεατή και οδηγού.

Η νεότερη 7η γενιά λέει αντίο στους θερμικούς κινητήρες, αποκτά το προσωνύμιο Mach-E και 5θυρη υπόσταση. Ψηλώνει για να εξυπηρετήσει τον εκδρομικό της ρόλο και έχει το προνόμιο του πρώτου αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου που βγαίνει από γραμμή παραγωγής Ford. Εσκεμμένα, το όνομα του κατασκευαστή απουσιάζει από το αμάξωμα, γιατί το εμβληματικό άλογο καθορίζει το μοντέλο ως ξεχωριστό είδος στη γκάμα.

Η ταυτότητα Mustang είναι υπαρκτή στο πληθωρικό SUV

Δείχνει μυώδες στο σύνολο και στη λεπτομέρεια. Η κλειστή εμπρός μάσκα με το πολυγωνικό περίγραμμα δηλώνει Ford, το καπό παραμένει μακρύ ενώ η πίσω πόρτα με τα χαρακτηριστικά φωτιστικά σώματα είναι η υπογραφή Mustang.

Καμπύλες και νεύρα κάνουν το παρουσιαστικό όπως οφείλει να είναι σε ένα δυναμικό αυτοκίνητο που γεμίζει κυριολεκτικά το μάτι και τον δρόμο. Η σχεδόν 5μετρη σιλουέτα απλώνεται αρμονικά από μπροστά μέχρι πίσω, το ανάστημα υπάρχει όπως και η κουπέ λογική με βάση την απόληξη της οροφής που χαμηλώνει αισθητά.

Οι πιεζοηλεκτρικοί διακόπτες σε κάθε πόρτα, αντικαθιστούν τις παραδοσιακές χειρολαβές και συμβάλλουν στην χαμηλή αεροδυναμική αντίσταση, ενώ στις μπροστινές η φωτεινή αρίθμηση ενεργεί χάριν πληκτρολογίου αφής για εισαγωγή pin αναγνώρισης. Χρήσιμο αν έχεις ξεχάσει το κλειδί και το προσωπικό σου smartphone.

Μπορείς να συνδέσεις την Mustang Mach-E σου στην εφαρμογή FordPass στο smartphone σου, ώστε να ξεκλειδώσεις ακόμα περισσότερο την …έξυπνη πλευρά του αυτοκινήτου!

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το τηλέφωνό σου για να εντοπίσεις το αυτοκίνητο που σου ανήκει, να το κλειδώσεις ή να το ξεκλειδώσεις από μακριά, να προγραμματίσεις την φόρτιση του, την επιθυμητή θερμοκρασία του εσωτερικού της καμπίνας, να παρακολουθείς την πίεση των ελαστικών και να λαμβάνεις ειδοποιήσεις για την κατάστασή του.

Μπορείς ακόμα να προγραμματίζεις διαδρομές με το τηλέφωνό σου και στη συνέχεια να τις μοιράζεσαι με την προσωπική σου Mustang Mach-E. Επιπλέον, επιλέγοντας το προορισμό σου έχεις τη δυνατότητα να σχεδιάζεις αυτόματα τη φόρτιση κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Ειδικά για την Mustang Mach-E, η λειτουργία «Intelligent Range» εμφανίζει τα επίπεδα φόρτισης, την υπολειπόμενη απόσταση οδήγησης καθώς επίσης και τους δημόσιους σταθμούς φόρτισης καθ’ οδόν.

To καλοφτιαγμένο digital περιβάλλον είναι ευρύχωρο και εργονομικά επίκαιρο με την εποχή του.

Πίσω από το τιμόνι, μια μακρόστενη οθόνη 10,2 ιντσών προσφέρει περιεκτικές πληροφορίες, ενώ δεσπόζει στο σαλόνι η κάθετη οθόνη αφής των 15,5 ιντσών με το χαρακτηριστικό περιστροφικό χειριστήριο να ξεπροβάλλει μέσα της.

Το επίκαιρο SYNC4 είναι περασμένο και προσφέρει δυνατότητα εξατομίκευσης μέσα από 80 και παραπάνω ρυθμίσεις, ενώ το εξελιγμένο infotainment προσφέρει γρήγορη προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα.

Η Mustang Mach-E έχει σχεδιαστεί για να εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου. Οι ασφαλείς ασύρματες ενημερώσεις (over-the-air updates) προσφέρουν βελτιώσεις: από την ενημέρωση του λογισμικού SYNC 4A μέχρι αναβαθμίσεις που βελτιώνουν την ποιότητα, την ικανότητα και την διαχείριση του οχήματός σου.

Οι περισσότερες από αυτές τις ενημερώσεις εγκαθίστανται αυτόματα, χάρη στην πρωτοποριακή τεχνολογία που συνδέεται στο Cloud. Μεγαλύτερες ενημερώσεις μπορούν να εγκατασταθούν μέσω Wi-Fi σε έναν χώρο και χρόνο που σε βολεύει.

Η γυάλινη πανοραμική οροφή με το φωτοχρωματικό κρύσταλλο και η απουσία κεντρικού τούνελ, συμβάλουν στα δεδομένα της ευρυχωρίας με αίσθηση που αιχμαλωτίζει ευχάριστα τους επιβάτες.

Στα 402 λίτρα του χώρου αποσκευών πίσω, προστίθενται και τα επιπλέον 81 κάτω από το εμπρός καπό. Φυσικά, τα πιο επίκαιρα συστήματα ψυχαγωγίας και ασφάλειας της Ford είναι κτήμα της Mustang Mach-E, κάτι που σε συνδυασμό με την προσεγμένη κατασκευή, τα φινετσάτα υλικά και την συναρμολόγηση, την κάνει να στρογγυλοκάθεται με αυτοπεποίθηση στην premium λέσχη.

H SUV τοποθέτηση δίνει στην Mustang Mach-E 145 mm απόστασης απο το έδαφος, σε ένα δάπεδο που φιλοξενεί τις υγρόψυκτες μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Στις στάνταρ εκδόσεις οι μπαταρίες είναι 75 kWh και ο μοναδικός ηλεκτροκινητήρας πίσω αποδίδει 269 ίππους στους ανάλογους τροχούς. Η AWD περίπτωση, δηλώνει τετρακίνητη μέσω δύο ηλεκτρομοτέρ, ένα σε κάθε άξονα, συνδυαστικής απόδοσης 351 ίππων.

Φυσικά, διαθέσιμα είναι τα Driving Modes που η Ford έχει φροντίσει να περιορίσει σε τρία: Whisper, για οικονομία, Active για κάθε χρήση και Untamed για σπορ καταστάσεις. Με την βελτιωμένη πλέον λειτουργία one pedal drive το αισθητό φρενάρισμα στο σήκωμα του γκαζιού συμβάλλει ακόμα καλύτερα στην ανάκτηση ενέργειας.

Η πρόσφατη αναβάθμιση που δέχτηκε η Mustang Mach-E, ωφέλησε την ικανότητα ρυμούλκησης με φρένα, στα 1.000 kg για τις πισωκίνητες και τετρακίνητες εκδόσεις Extended Range.

Παράλληλα βελτίωσε την άνεση και μείωσε στα 37 λεπτά την φόρτιση μεταξύ 80-90% της χωρητικότητας της μπαταρίας.

Η εργοστασιακή αυτονομία υπόσχεται έως 610 km, ενώ για σε έναν οικιακό AC φορτιστή των 11 kWh αρκούν επτά ώρες για το 80%, ενώ σε φορτιστή DC των 150 kW, αρκούν 45 λεπτά για το 80% της αποθηκευμένης ενέργειας.

Η ώρα της GT

Η Mustang Mach-E ενσωματώνει όλα αυτά τα χαρίσματα που αναζητά ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Και η πληθωρική της έκφραση προκύπτει με ανάλογο χαρακτήρα όταν η ταμπέλα γράφει GT. Εδώ, έχουμε μια πιο εκφραστική Mustang με έντονα οδηγοκεντρικό χαρακτήρα που συναρπάζει και ουσιαστικά το πιο γρήγορο αυτοκίνητο του μπλε οβάλ που έχει περάσει τον Ατλαντικό.

Μόνο συμπτωματικό δεν είναι που φέρει το λογότυπο GT το ισχυρότερο Ford, ένα χαρακτηριστικό που όταν συνδυάζεται με το όνομα της Mustang, αποτελεί εγγύηση.

Η Mustang Mach-E GT ήρθε ως το ηλεκτρικό αυτοκίνητο σταθμός, για δυναμικές στιγμές οδήγησης. Οι δύο ηλεκτροκινητήρες, που συνθέτουν την τετρακίνηση, αποδίδουν 486 ίππους και συνολικά μια θηριώδη ροπή που αγγίζει τα 860Nm. Για την ακρίβεια είναι η μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο αυτοκίνητο στην γκάμα της Ford και φυσικά υπεύθυνη σε μεγάλο βαθμό για τις εξαιρετικές επιδόσεις της Mustang Mach-E GT.

Ένα premium πενταθέσιο SUV με επιδόσεις supercar
και μηδενικό οικολογικό αποτύπωμα

Μόλις 3,7 sec για τα 0-100 km/h και φαντάζεσαι ότι αυτή η εύκολη διαδικασία έρχεται απλά με δυναμικό πάτημα στο δεξί πεντάλ. Χρόνος ζηλευτός και από πολυδιαφημισμένα επίκαιρα supercar.

Με διασφαλισμένη αυτονομία 500 km που προέρχεται από την σωστή διαχείριση της ενέργειας και την μεγάλη χωρητικότητα της μπαταρία των 98,8 kWh, το ταξίδι μπορεί να είναι γρήγορο όταν εσύ το θελήσεις και σαφώς λιγότερο αγχωτικό για τον επόμενο σταθμό φόρτισης. Η τεχνολογίας αιχμής προσφέρει σε χρονικό διάστημα 10 λεπτών φόρτισης σε DC 150 kW κέρδος 99 km αυτονομίας, ενώ αρκούν 45 λεπτά ώστε να φτάσει η μπαταρία από το 10% στο 80%.

Η Mustang Mach-E GT ολοκληρώνει το πακέτο με μια εμφάνιση που τραβάει τα βλέμματα και ξεχωρίζει με το μυώδες στιλ. Στην παλέτα των 8 χρωματισμών ξεχωρίζουν οι Grabber Blue και Cyber Orange για πληθωρικότητα και εξωστρέφεια, τη στιγμή που οι κόκκινες δαγκάνες της Brembo κάνουν αισθητή την παρουσία τους στις ζάντες των 20”. Φυσικά η κλειστή μαύρη μάσκα με το φωτιζόμενο σήμα της Mustang να καλπάζει και οι όμορφα σχεδιασμένοι αεραγωγοί στο εμπρός τμήμα την διαφοροποιούν από την απλή Mustang Mach-E.
Στα ενδότερα, το κομψό και σπορ περιβάλλον δημιουργούν τα σπορ καθίσματα, επενδεδυμένα με Miko σουέτ, ενώ το βραβευμένο ηχοσύστημα Bang & Olufsen, οι αμέτρητες επιλογές συνδεσιμότητας μέσω της οθόνης αφής 15.5 ιντσών στο Sync 4A, προσφέρουν σύγχρονες ψυχαγωγικές και ενημερωτικές υπηρεσίες.

Η Mustang Mach-E GT χρησιμοποιεί την προηγμένη τεχνολογία προσαρμοζόμενης μαγνητικής ανάρτησης MagneRide, ώστε ο χειρισμός της να είναι αντίστοιχου επιπέδου με τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου.

Και για τους πιο ένθερμους αυτό είναι ένα SUV που δίνει τη δυνατότητα να το απολαύσεις και στην πίστα, ενεργοποιώντας την Untamed Plus επιλογή. Μια ρύθμιση που μετατρέπει το SUV σου σε ένα πραγματικό track day car με καλύτερη απόκριση στην επιτάχυνση, ακριβέστερο χειρισμό, πιο σφιχτή ανάρτηση αλλά ακόμη και ήχο που σε αναστατώνει στο εσωτερικό της καμπίνας.

Για περισσότερη Mustang, επισκέψου το www.ford.gr για μια διαδραστική εμπειρία online απόκτησής της, χτίζοντας την παραγγελία σου και ελέγχοντας την πορεία της.

Στα θετικά της εποχής είναι ότι υπάρχουν Mustang Mach-E ετοιμοπαράδοτες και δεν χρειάζεται η αναμονή εβδομάδων μέχρι να την δεις μπροστά σου.

Και πάντα έχεις την επιλογή της πλησιέστερης έκθεσης Ford για τετ-α-τετ γνωριμία με την Mustang Mach-E.

Ενημερωτικά, οι τιμές ξεκινούν από 61.988 για την RWD με την 75 kWh μπαταρία – η οποία προσφέρεται με την μεγάλη μπαταρία (98,8 kWh) στις 66.700 ευρώ. Ομοίως, θα βρείτε με μικρή και μεγάλη μπαταρία την AWD στα 68.324 και 74.028 ευρώ αντίστοιχα, ενώ για την GT οι τιμές ξεκινούν από τα 84.692 ευρώ.

 

Proud Project Team

Υπεύθυνος έκδοσης: Βαγγέλης Κιούσης
Concept & Design: Νόνικα Βλασσοπούλου
Αρχισυντάκτης: Γιάννης Καλογερόπουλος
Κείμενα: MotorOne.gr Team Work
Development: Κομνηνός Δουλγκέρης

Ημερομηνία δημοσίευσης: 29 Ιουλίου 2022