e-νημερώσου! AUDI

Audi με όραμα

Q4 e-tron & Q4 Sportback e-tron

Διευρύνει τους ορίζοντες προς την ηλεκτροκίνηση, φέρνει τις εξελίξεις μπροστά μας και κάνει το σύνθετο απλό.

Υποδεχτείτε, απολαύστε, μπείτε στη λογική της νέας εποχής Audi.

Electric compact SUV, the “Audi” way.

«Σπορ επιβλητικότητα, ηλεκτρική τετρακίνηση, αποτελεσματικότητα, μεγάλη αυτονομία και επιδόσεις. Όλα αυτά σε πακέτο καθαρού και ήσυχου EV, που προκαλεί τις αισθήσεις για να το αποκτήσεις.»

Πρωτοποριακή σχεδίαση και τεχνολογική υπεροχή

Audi Q4 e-tron

Σε μια διαδρομή που φέρνει ταχύτατα το μέλλον στο παρόν, το Q4 e-tron είναι ένα από τα ορόσημα που προκύπτουν με σφραγίδα Ingolstadt.

Το πρώτο συμπαγές αμιγώς ηλεκτρικό SUV της Audi είναι εδώ και έχει την δική του ξεχωριστή σημασία για την εταιρεία. Ένα κομβικό αυτοκίνητο σε μια στρατηγική επένδυση για την Audi, αξίας 12 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θέλει να έχει στη γκάμα της από το 2025 είκοσι αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα συν δέκα υβριδικά. Ο απώτερος στόχος μέχρι τότε είναι τα EV να αντιπροσωπεύουν το 50% των πωλήσεών της μάρκας και στη συνέχεια εντός του 2026 να διακόψει σταδιακά τη διάθεση αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης στην Ευρώπη.

Όπως αντιλαμβάνεται ευκολά κανείς η Audi δεν σκοπεύει να αφήσει τον ηγετικό ρόλο στην ηλεκτροκίνηση, ούτε καν να περιμένει την απόφαση της ΕΕ για παύση πωλήσεων νέων αυτοκινήτων με θερμικό κινητήρα από το 2035. Με δική της απόφαση θα προηγηθεί πολύ νωρίτερα, γνωρίζοντας καλά τη δύναμη που κρύβουν τα τεχνολογικά της κέντρα εξέλιξης.

Αναδεικνύοντας το μέλλον

Η Audi είναι πάντα ένα βήμα μπροστά σε ότι αφορά το μέλλον της κινητικότητας με καινοτόμες προτάσεις που από συναρπαστικά concept cars καταλήγουν σε αυτοκίνητα παραγωγής.

Τι σημαίνει “e-tron”;

“e-tron” είναι η γκάμα των πλήρως ηλεκτρικών οχημάτων Audi. Σε αντίθεση με τους βενζινοκινητήρες ή τους κινητήρες ντίζελ, τα πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούν ηλεκτροκινητήρες οι οποίοι τροφοδοτούνται από τη μπαταρία υψηλής τάσης, ώστε να μπορείτε να οδηγείτε με μηδενικό αποτύπωμα C0. Η μπαταρία υψηλής τάσης μπορεί να επαναφορτιστεί με πολλούς τρόπους, στο σπίτι, στο γραφείο ή κατά την διαδρομή σας.

Audi Q4 Sportback e-tron

Audi Q4 e-tron και Q4 Sportback e-tron

Με ντεμπούτο το 2019 ως πρωτότυπο, σήμερα ανήκει περήφανα στην παραγωγή και μάλιστα σε δύο τύπους αμαξώματος, αποτελώντας την πρόταση της Audi στην ραγδαία αναπτυσσόμενη κατηγορία των compact SUV.

Τα Q4 e-tron και Q4 Sportback e-tron εκτός από εντυπωσιακό design, διαθέτουν τεχνολογίες αιχμής, ιδιαίτερα πλούσιο επίπεδο εξοπλισμού και κορυφαίες επιδόσεις.

Το Q4 e-tron χαρακτηρίζεται από καθαρές γραμμές, κοντούς μπροστινούς προβόλους και μεγάλους τροχούς, στοιχεία που ενισχύουν τον δυναμισμό, ο οποίος είναι ακόμη πιο έντονος στο coupe αμάξωμα της έκδοσης Sportback.

Αποτέλεσμα, η επίτευξη ενός πολύ καλού συντελεστή οπισθέλκουσας Cd 0,28 και 0,26 για τις δύο εκδόσεις αντίστοιχα. Οι ζάντες διαστάσεων 19 – 21 ιντσών, συμβάλλουν στη δυναμική εμφάνιση και τον αεροδυναμικό σχεδιασμό, με τα πίσω ελαστικά να είναι ελαφρώς φαρδύτερα για βελτιωμένη σταθερότητα.

Ευρυχωρία και τεχνολογία αιχμής

Με μήκος που φτάνει τα 4,59 m και απουσία κεντρικού τούνελ μετάδοσης, οι εσωτερικοί χώροι του μπορούν να συγκριθούν με εκείνους μοντέλων μεγαλύτερης κατηγορίας. Άνετος είναι και ο χώρος για τις αποσκευές, με όγκο που κυμαίνεται από 520 έως 1.490 λίτρα (535 – 1.460 στο Sportback), ενώ υπάρχουν ακόμη 25 λίτρα στη διάθεση των επιβατών, σε εσωτερικούς αποθηκευτικούς χώρους.

Συνολικά, το εσωτερικό του είναι από τα πιο ευχάριστα και hi-tech της αγοράς. Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων με τις δύο οθόνες, το εντελώς καινούργιο πολυλειτουργικό τιμόνι, το σύστημα infotainment με την οθόνη αφής ΜΜΙ και το προαιρετικό head-up display επαυξημένης πραγματικότητας, είναι κάποια από τα βασικά στοιχεία που κλέβουν την παράσταση στο Q4 e-tron.

Δύο εκδόσεις μπαταρίας και τρεις εκδόσεις ισχύος

Το Q4 διατίθεται σε δύο εκδόσεις μπαταρίας και τρεις εκδόσεις ισχύος. Η βασική έκδοση Q4 35 e-tron εφοδιάζεται με μπαταρία 55 kWh, ενώ οι εκδόσεις Q4 40 e-tron και Q4 50 e-tron διαθέτουν μπαταρία 82kWh.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, η απόδοση ανέρχεται σε 170 και 204 ίππους αντίστοιχα, με την μετάδοση της κίνησης να αφορά στους πίσω τροχούς, την ώρα που η κορυφαία διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες (έναν σε κάθε άξονα) και ισχύ 299 ίππους.

Στην περίπτωση του Q4 50 e-tron, η ηλεκτρική τετρακίνηση συνοδεύεται από εξαιρετικές επιδόσεις, με την επιτάχυνση 0-100 km/h να έρχεται σε μόλις 6,2 sec και την τελική ταχύτητα να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 180 km/h

Σε κάθε περίπτωση, η μπαταρία βρίσκεται τοποθετημένη στο πάτωμα μεταξύ των αξόνων, εξασφαλίζοντας χαμηλό κέντρο βάρους, ενώ προαιρετικά και ανεξαρτήτως έκδοσης, το Q4 e-tron μπορεί να εξοπλιστεί με μια σπορ ανάρτηση, που θα χαμηλώνει το αμάξωμα κατά 15 mm: το σύστημα Audi drive select με διαφορετικά προφίλ οδήγησης, ανάρτηση με έλεγχο απόσβεσης και προοδευτικό τιμόνι, το οποίο γίνεται πιο άμεσο όσο αυξάνεται η γωνία διεύθυνσης.

Γενναιόδωρη αυτονομία που φτάνει έως και 520 km

Σημαντική παράμετρος σε κάθε ηλεκτρικό μοντέλο, είναι η αυτονομία που εξασφαλίζει η μπαταρία του. Στην περίπτωση του Q4 e-tron, αυτή ανέρχεται σε έως 520 km (WLTP) ανάλογα με την έκδοση του κινητήριου συστήματος και το μέγεθος της μπαταρίας. Σε έναν φορτιστή DC υψηλής ισχύος, χρειάζονται μόλις 10 λεπτά για αυτονομία περίπου 145 χιλιομέτρων, ενώ η ίδια φόρτιση για 38 λεπτά στέλνει την αυτονομία στα έως και 515 km για το Sportback και 508 km για το SUV.

Το Audi Q4 e-tron διαθέτει μια μεγάλη γκάμα συστημάτων υποβοήθησης στον βασικό εξοπλισμό, στα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το predictive efficiency assist (προγνωστική υποβοήθηση ενεργειακής απόδοσης), που υποστηρίζει ένα στυλ οδήγησης που βελτιστοποιεί την κατανάλωση ενέργειας.

Εκδόσεις, τιμές, εγγυήσεις

Οι τιμές του Audi Q4 e-tron ξεκινούν από τις 51.900 για την έκδοση 35, με τις 40 και 50 quattro να κοστίζουν 58.900 και 65.900 ευρώ αντίστοιχα. Για τις αντίστοιχες εκδόσεις σε στιλ Q4 Sportback e-tron, οι τιμές ανεβαίνουν κλιμακωτά ανά έκδοση από τη βάση των 54.900 στην ενδιάμεση των 61.900 έως τα 68.900 ευρώ της top έκδοσης. Η Audi προσφέρει εγγύηση μπαταρίας για 8 χρόνια ή 160.000 χιλιόμετρα, ανάλογα με το ποιο από τα δύο έρθει πρώτο.

Μάλιστα, κάθε νέα παραγγελία ηλεκτρικού Audi που αφορά φυσικά και τα Q4 e-tron και Q4 e-tron Sportback, συνοδεύεται από επτά χρόνια service, χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση για τους κατόχους τους. Η δωρεάν παροχή είναι μεταβιβάσιμη αυτόματα στον επόμενο κάτοχο του αυτοκινήτου, αυξάνοντας την εμπορική του αξία.

Μια επίσκεψη στις εκθέσεις θα σας φέρει πιο κοντά στο συναρπαστικό ταξίδι της Ηλεκτροκίνησης by Audi.

 

Proud Project Team

Υπεύθυνος έκδοσης: Βαγγέλης Κιούσης
Concept & Design: Νόνικα Βλασσοπούλου
Αρχισυντάκτης: Γιάννης Καλογερόπουλος
Κείμενα: MotorOne.gr Team Work
Development: Κομνηνός Δουλγκέρης

Ημερομηνία δημοσίευσης: 29 Ιουλίου 2022