Full Guide by Blink ChargingΌλες οι απαντήσεις στις …ηλεκτρικές ερωτήσεις σου!

 

 

 

Ποιες είναι οι απορίες ενός νέου ιδιοκτήτη ηλεκτρικού αυτοκινήτου; 

«Μπήκαμε» στο μυαλό του, συμπεριλάβαμε στη λίστα μας τα μηνύματα που δεχόμαστε καθημερινά στα Social Media μας και καταγράψαμε λογικές απορίες και την απάντηση των experts σε καθεμία από αυτές!

 

Καλώς ήρθες στον απόλυτο Οδηγό Φόρτισης!

Πόσο κοστίζει η φόρτιση του ηλεκτρικού μου;

Όταν μια υπηρεσία μας αρέσει και τη «φλερτάρουμε», η πρώτη ερώτηση είναι: πόσο κοστίζει; 

Πριν διαβάσεις τα ενδεικτικά κόστη φορτιστών αναλογίσου πρώτα το εξής: Πόσα ξοδεύεις για καύσιμα; Μήπως θα μειώσεις αυτό το έξοδο με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο; Και αφού βάλεις αυτό το «φίλτρο» στη σκέψη σου, συνεχίζουμε. 

Η τιμή ενός απλού wall box (επιτοίχιος φορτιστής) για οικιακή χρήση, ανέρχεται περίπου στα 500 με 600 €. Το κόστος ανεβαίνει (1.200-2.000 €) στην περίπτωση που ο φορτιστής διαθέτει απομακρυσμένη διαχείριση και επικοινωνία με τον διαχειριστή του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Και για τις δυο περιπτώσεις όμως, αξίζει να ρίξεις μια ματιά για επιδότηση – έως και 500ων ευρώ- που δίνεται μέσω του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά Β».

Ποιον φορτιστή να επιλέξω;

Ένα άλλο ερώτημα που απασχολεί τον υποψήφιο οδηγό ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι εάν ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου θα τον «δεσμεύσει» με συγκεκριμένη εταιρεία και εάν όχι, ποιον φορτιστή μπορεί να επιλέξει για το σπίτι

Η μόνη δέσμευση που έχεις, είναι να σεβαστείς το αυτοκίνητό σου και συγκεκριμένα τις προδιαγραφές φόρτισής του. Μια εταιρεία με βαθιά τεχνογνωσία, όπως η Blink, όχι μόνο θα σε καθοδηγήσει ώστε να αποκτήσεις τον κατάλληλο φορτιστή οχήματος, αλλά θα εγγυηθεί για την ορθή λειτουργία των προϊόντων της. Μια ακόμα καλή πηγή πληροφοριών, είναι ο πάροχος ενέργειας με τον οποίο συνεργάζεσαι. 

Τι καλώδιο χρησιμοποιώ για την φόρτιση του ηλεκτρικού μου;

Ακόμα μια ερώτηση που μπορεί να προβληματίσει είναι τι τύπος καλωδίου πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη φόρτιση. Η απάντηση εύκολη και γρήγορη: Κάθε ηλεκτρικό όχημα συνοδεύεται από ένα ή δυο καλώδια, διαφορετικού τύπου (για οικιακή πρίζα ή wallbox) και οι φορτιστές συνεχούς ρεύματος που βρίσκονται σε δημόσια σημεία διαθέτουν δικό τους ενσωματωμένο καλώδιο. Εδώ να αναφέρουμε ότι η Blink έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο με πάνω από 570 θέσεις φόρτισης πανελλαδικά, οι οποίες και συνεχώς αυξάνονται. Με την εφαρμογή Blink Charging για κινητά, η εύρεση φορτιστή ηλεκτρικού αυτοκινήτου γίνεται παιχνίδι.  

Κινδυνεύω αν φορτίσω το αυτοκίνητό μου ενώ βρέχει;

Σίγουρα η λίστα ερωτήσεων ενός οδηγού ηλεκτρικού αυτοκινήτου συμπεριλαμβάνει και την εξής ερώτηση: Μπορεί κανείς να φορτίσει το αυτοκίνητό του κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων; Παρόλο που η γείωση των wallboxes προστατεύει το σύστημα από τις παρενέργειες πχ καταιγίδας, δεν συνιστάται η φόρτιση του αυτοκινήτου. 

Εδώ να προσθέσουμε ότι οι φορτιστές της Blink έχουν σχεδιαστεί βάσει συγκεκριμένων προτύπων στεγανότητας. 

Γενικά, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι ο δείκτης στεγανότητας των φορτιστών είναι IP 54, που σημαίνει υψηλή προστασία από βροχή και σκόνη. 

Κινδυνεύει το καλώδιο φόρτισης αν περάσει το αυτοκίνητο από πάνω του;

Εάν τώρα από το μυαλό σου πέρασε η ερώτηση «πάτησα με το αυτοκίνητο το καλώδιο φόρτισης… καταστράφηκε;», η απάντηση θα σε καθησυχάσει. Τα συγκεκριμένα καλώδια είναι σχεδιασμένα για τέτοιου είδους «περιπέτειες». Σε περίπτωση που παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, ο αυτόματος διακόπτης διαρροής του κυκλώματος θα ενεργοποιηθεί και θα διακοπεί η ροή ρεύματος.  

Επηρεάζει η φόρτιση τις ευπαθείς ομάδες;

Υπάρχουν και δυο ομάδες που σίγουρα θα έχουν μια φοβία παραπάνω για τη χρήση φορτιστή ηλεκτρικού αυτοκινήτου: οι εγκυμονούσες και εκείνοι που φέρουν βηματοδότη. Είναι ασφαλής η χρήση από αυτά τα άτομα; Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε σταθμός φόρτισης και κάθε φορτιστής είναι ασφαλέστερος από συνήθεις οικιακές συσκευές. Ειδικά όταν πρόκειται για εταιρία φορτιστών αυτοκινήτων με χρόνια εμπειρίας όπως η Blink, μπορούμε να νιώθουμε σίγουροι ότι κάθε εξάρτημα του φορτιστή δοκιμάζεται, ελέγχεται και είναι σχεδιασμένο βάσει του διεθνούς προτύπου ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.  

 

Τελικά συμφέρει η εγκατάσταση οικιακού φορτιστή;

Εάν σκεφτεί κανείς ότι σε μια συμβατική πρίζα η φόρτιση μιας μπαταρίας 30 kW ολοκληρώνεται σε περίπου 12 ώρες και με φορτιστή 22 kW ο χρόνος μειώνεται σε περίπου 4 ώρες, καταλήγουμε στο ότι το βασικό πλεονέκτημα ενός οικιακού φορτιστή, είναι η ταχύτητα στη φόρτιση. Επίσης η εγκατάσταση ενός wall box, είναι σαφέστατα πιο ασφαλής καθώς προστατεύεται από κυκλώματα ασφαλείας και δεν επηρεάζει τη ροή ρεύματος του σπιτιού. Εάν προσθέσουμε σε αυτά και την επιδότηση που δίνεται μέσω του προγράμματος για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και της βιώσιμης ενέργειας, τότε η απάντηση είναι: ναι… συμφέρει!  

Και μην ξεχνάς: Όπου κι αν βρεθείς, είτε στις καθημερινές σου μετακινήσεις είτε στις διακοπές, ένας φορτιστής blink είναι πάντα και παντού διαθέσιμος. Από σούπερ μάρκετ, γυμναστήρια, τράπεζες,  μέχρι και ξενοδοχεία, καταστήματα εστίασης και διασκέδασης. Από το πιο κοντινό και πολυσύχναστο σημείο, μέχρι το πιο απομακρυσμένο, θα βρεις έναν φορτιστή blink για ξέγνοιαστη οδήγηση του ηλεκτρικού σου αυτοκινήτου.

Για οποιαδήποτε ανάγκη ή απορία, μπορείς να επικοινωνήσεις με το Customer Support της blink, 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, 365 μέρες το χρόνο

Επικοινωνία – Blink Charging Hellas

 

Proud Project Team

Υπεύθυνος έκδοσης: Βαγγέλης Κιούσης
Concept & Design: Νόνικα Βλασσοπούλου
Κείμενα: MotorOne.gr Team Work
Development: Κομνηνός Δουλγκέρης

Ημερομηνία δημοσίευσης: 28 Ιουνίου 2023