5 HOT HYBRID 2024 – Toyota C-HR

Νέο Toyota C-HR

 

Το νέο C-HR είναι ακριβώς αυτό που δείνει: ένα φουτουριστικό concept car για το δρόμο, που εντυπωσιάζει τόσο με τον σχεδιασμό του όσο και με την απόδοση της πλέον σύγχρονης υβριδικής τεχνολογίας της Toyota.

Όταν η συζήτηση αφορά την υβριδική τεχνολογία, το όνομα Toyota έχει δικαιωματικά πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Ιαπωνική εταιρεία ήταν πρωτοπόρος και παραμένει ηγέτης στα υβριδικά μοντέλα και το νέο C-HR αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Η ολοκαίνουρια, δεύτερη γενιά του Ιαπωνικού SUV έρχεται να δώσει συνέχεια σε ένα μοναδικό success story και είναι διαθέσιμη τόσο ως Hybrid Electric όσο και – για πρώτη φορά – σε Plug-in Hybrid επιλογή.

Τολμηρό και συναισθηματικό

Το νέο C–HR εξελίχθηκε και κατασκευάζεται στην Ευρώπη με γνώμονα τον Ευρωπαίο οδηγό, θέτοντας σε προτεραιότητα το μοναδικό στυλ, πέρα από την κορυφαία απόδοση μέσω της προηγμένης υβριδικής τεχνολογίας. Η τολμηρή αισθητική είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο δυνατά χαρακτηριστικά στο DNA του νέου C-SUV.

Νεανική, αιχμηρή σχεδίαση που γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακή στις εκδόσεις με διχρωμία, όπου όλο το πίσω μέρος αποκτά μαύρη απόχρωση κάνοντας μεγαλύτερη αντίθεση με τη λεπτή μπάρα των φωτιστικών σωμάτων, η οποία εκτείνεται σε όλο το πλάτος και δίνει μια ιδιαίτερη ταυτότητα στο αυτοκίνητο.

Στο πλάι ξεχωρίζουν η ένωση των τριών γραμμών στην εμπρός πόρτα και οι χωνευτές χειρολαβές – που εμφανίζονται για πρώτη φορά σε Toyota, ενώ στο εμπρός μέρος πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν το αιχμηρό ρύγχος και οι ιδιαίτεροι προβολείς.

Το εσωτερικό είναι ο ορισμός του όρου «οδηγοκεντρικό». Όλα είναι σχεδιασμένα γύρω από τον οδηγό και κάνουν επίκληση στο συναίσθημα. Το ταμπλό διαμορφώνει την λογική πιλοτηρίου.

Ο πλήρως ψηφιακός πίνακας οργάνων 12,3” δίνει προτεραιότητα στη σαφή και ευανάγνωστη απεικόνιση κρίσιμων πληροφοριών, όπως η ταχύτητα και οι ρυθμίσεις συστημάτων υποβοήθησης οδηγού. Είναι βελτιστοποιημένος για να λειτουργεί με ένα άγγιγμα και μπορεί να εξατομικευτεί μέσω τεσσάρων θεμάτων – Casual, Smart, Tough ή Sporty – και τριών παραμετροποιήσιμων διατάξεων.

Στο ίδιο hi-tech επίπεδο βρίσκεται και η κεντρική οθόνη αφής – 8” ή 12,3”, ανάλογα με την έκδοση εξοπλισμού – για το σύστημα πολυμέσων Toyota Smart Connect, που διαθέτει ενσωματωμένο φωνητικό βοηθό και ασύρματη σύνδεση smartphone μέσω Apple CarPlay ή Android Auto.

Στην ιδιαίτερα ευχάριστη αύρα της καμπίνας συμβάλλει και το σύστημα ατμοσφαιρικού φωτισμού με δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε έως και 64 χρώματα, το οποίο συμβάλει επίσης στη βελτίωση της ασφάλειας.

Για παράδειγμα, οι ηχητικές και οπτικές ειδοποιήσεις του συστήματος Safe Exit Assist ενισχύονται από τον εσωτερικό φωτισμό που αλλάζει σε κόκκινο χρώμα, για να προειδοποιεί για το άνοιγμα μιας πόρτας όταν υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης με άλλα οχήματα ή ποδηλάτες που πλησιάζουν από πίσω.

Η ποιότητα κατασκευής είναι αυτή που περιμένεις από ένα Toyota, με εκτεταμένη χρήση μαλακών υλικών και προσεγμένη συναρμογή. Παράλληλα, προς όφελος της βιωσιμότητας, έχει διπλασιαστεί το ποσοστό των ανακυκλωμένων υλικών που χρησιμοποιούνται στο εσωτερικό, όπως στο ύφασμα των καθισμάτων που προέρχεται από πλαστικά μπουκάλια PET.

Προηγμένη υβριδική τεχνολογία με έως 223 ίππους

Όπως είναι αναμενόμενο, το C-HR υιοθετεί την αφρόκρεμα των υβριδικών συστημάτων της Toyota. Έτσι, η γκάμα του νέου C-SUV απαρτίζεται από τέσσερις υβριδικές εκδόσεις, οι οποίες έχουν όλες στάνταρ αυτόματο κιβώτιο e-CVT.

Στην έκδοση Hybrid 140 ο βενζινοκινητήρας των 1.8 λίτρων και ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδουν από κοινού ισχύ 140 ίππων, προσφέροντας την τέλεια ισορροπία κόστους – επιδόσεων – οικονομίας καυσίμου (από 4,8 λτ./100 χλμ.).

Η έκδοση Hybrid 200 συνδυάζει έναν βενζινοκινητήρα 2.0 λίτρων με ηλεκτροκινητήρα και έχει ισχύ 198 ίππων, αναβαθμίζοντας σημαντικά τις επιδόσεις χωρίς να θυσιάζει την κατανάλωση (από 4,8 λτ./100 χλμ.). Εναλλακτικά μάλιστα μπορεί να εξοπλιστεί με δεύτερο ηλεκτροκινητήρα στον πίσω άξονα, στην τετρακίνητη έκδοση Hybrid 200 AWD–i.

Στην κορυφή της γκάμας του νέου C-HR βρίσκεται η έκδοση Plug–in Hybrid 220, που φέρνει για πρώτη φορά στο ιαπωνικό SUV τη δυνατότητα εξωτερικής φόρτισης. Το υβριδικό σύστημα αποτελείται από έναν βενζινοκινητήρα 2.0 λίτρων, έναν ηλεκτροκινητήρα και μεγάλη μπαταρία που μπορεί να φορτίζει είτε εν κινήσει είτε σε φορτιστή / πρίζα.

Η συνδυαστική ισχύς φτάνει τους 223 ίππους προσφέροντας εξαιρετικές επιδόσεις (0-100 χλμ./ώρα σε 7,4’’), ενώ η μέση κατανάλωση καυσίμου είναι ιδιαίτερα χαμηλή: 0,9 λτ./100 χλμ. κατά μέσο όρο, σύμφωνα με το πρότυπο WLTP.

Παράλληλα, το C-HR στην έκδοση PHEV προσφέρει τη δυνατότητα στον οδηγό του να κινείται αποκλειστικά με τον ηλεκτροκινητήρα για αποστάσεις έως και 66 χλμ.. Αυτό σημαίνει πως ο οδηγός μπορεί να φορτίζει τη μπαταρία το βράδυ στο σπίτι με πολύ χαμηλό κόστος και τη μέρα να κάνει τις καθημερινές του μετακινήσεις με μηδενική κατανάλωση βενζίνης και χωρίς να ρυπαίνει την ατμόσφαιρα!

Το Regeneration Boost προσφέρει μια εμπειρία οδήγησης «one pedal» και παρέχει έως και 80% της πέδησης κατά τη διάρκεια της διαδρομής, ανάλογα με τη ρύθμιση – ήπια, μεσαία ή ισχυρή – που έχει επιλεγεί, διευκολύνοντας την οδήγηση στην κίνηση.

Ο οδηγός μπορεί επίσης να επιλέξει από 4 προφίλ οδήγησης μέσω του Drive Mode Select (Normal, Eco, Sport και εξατομικευμένο) καθώς και ανάμεσα σε τέσσερις τρόπους λειτουργίας του υβριδικού συστήματος μετάδοσης κίνησης:

• EV για αμιγώς ηλεκτρική κίνηση,
• Αuto EV/HV όπου το σύστημα επιλέγει την ιδανική κατά περίπτωση ρύθμιση,
• HV για διατήρηση του επιπέδου φόρτισης της μπαταρίας και
• Charging για φόρτιση εν κινήσει.

Σε κάθε περίπτωση, το νέο υβριδικό C-SUV της Toyota βάζει την ασφάλεια ψηλά στις προτεραιότητές του, εκμεταλλευόμενο την πιο πρόσφατη σουίτα συστημάτων υποβοήθησης οδηγού (ADAS), Toyota Safety Sense.

Για μεγαλύτερη ευκολία μάλιστα, οι μελλοντικές ενημερώσεις λογισμικού θα μπορούν να γίνονται over-the-air, χωρίς να απαιτείται επίσκεψη σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο.

Hybrid Electric ή Plug-in Hybrid από 29.300 €

Έχοντας καταγράψει πωλήσεις σχεδόν 900.000 μονάδων στην Ευρώπη από τότε που κυκλοφόρησε το 2017, το πρώτο Toyota C-HR υπήρξε ένα πρωτοποριακό μοντέλο για την Toyota, φέρνοντας τη μάρκα σε ένα κοινό που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο στυλ, με πόλο έλξης τον αντισυμβατικό σχεδιασμό μέσα και έξω, τον διασκεδαστικό χαρακτήρα στην οδήγηση και την ανώτερη ποιότητα.

Το νέο C-HR προάγει περαιτέρω αυτή την κληρονομιά και συνδυάζει το ξεχωριστό στυλ, τη συναρπαστική εμπειρία οδήγησης και την κορυφαία αποδοτικότητα μέσω της προηγμένης υβριδικής τεχνολογίας της Toyota. Και είναι διαθέσιμο σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές που ξεκινούν από 29.300 € ή με χρηματοδότηση από 267,72 €/μήνα.

 

Proud Project Team

Σύμβουλος έκδοσης: Βαγγέλης Κιούσης
Διευθυντής Σύνταξης: Γιάννης Λημναίος
Concept & Design:
Νόνικα Βλασσοπούλου
Κείμενα: MotorOne.gr Team Work
Development: Κομνηνός Δουλγκέρης

Ημερομηνία δημοσίευσης: 29 Μαρτίου 2024