5 HOT HYBRID 2024 – Audi A3

Νέο Audi A3

 

Η ανανεωμένη υπόθεση Α3 είναι προ των πυλών με το premium μικρομεσαίο Audi να έρχεται αναβαθμισμένο, πιο πλήρες σε δεδομένα, με γκάμα εξηλεκτρισμένη και ωφελημένη συνολικά.

Το ανανεωμένο Audi A3 ηγείται μιας ισχυρής επίθεσης νέων μοντέλων για τη γερμανική εταιρεία, που αναμένονται πριν από το τέλος του 2025.

Άλλωστε, ως πρωτοπόρο στην κατηγορία «premium μικρομεσαίο», που εξελίχθηκε μέσα από την τεχνολογική προσέγγιση και τον δυναμισμό του, έχει λόγους να παραμείνει στις ηγετικές παρουσίες της Audi. Μιας εταιρίας που δεν συμβιβάζει την προσφορά της, ούτε απογοητεύει το νεανικό και πάντα απαιτητικό κοινό της.

Τώρα, το νεότερο A3 εξελίσσει το digital DNA του, παραμένει παραδοσιακά αναγνωρίσιμο πολλαπλασιάζοντας την μυϊκή του εικόνα και δηλώνει αναβάθμιση στην hybrid λογική ως μοντέρνο μοντέλο απόδοσης – οικονομίας – οικολογίας. Το πιο σύγχρονο, ελκυστικό, αποδοτικό και ευπροσάρμοστο Α3 είναι εδώ σερβιρισμένο για το πιστό ευρύ κοινό του, αλλά και για νεοεισερχόμενους στην οικογένεια της Audi.

Δημιουργός των premium μικρομεσαίων

To αυτοκίνητο που ουσιαστικά δημιούργησε την κατηγορία των premium compact μοντέλων το 1996, έφτασε στην ανανέωση της 4ης γενιάς του και πρακτικά δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. H εφαρμογή της εξελιγμένης πλατφόρμας MQB είναι το αποδεδειγμένο εφόδιο για χωροταξική συνέπεια και οδηγική αποτελεσματικότητα, ενώ σχεδιαστικά θυμίζει Α3 με την πρώτη ματιά και παρότι δεν θα το μπερδέψεις, καταφέρνει να πουσάρει τον δυναμισμό του.

Το A3 αποκτά μια διακριτικά αναθεωρημένη εμφάνιση, πιο πλούσια τεχνολογία και νέες επενδύσεις στο εσωτερικό. Θα κυκλοφορήσει στην αγορά τον Μάιο του τρέχοντος έτους. Το νέο αυτοκίνητο είναι πιο σπορ από ποτέ, ενώ η γκάμα γίνεται ακόμα πληρέστερη και μετά το sedan και φυσικά το mainstream hatchback, αποκτά μια επιπλέον εκδοχή ακολουθώντας τα χνάρια του A1 allstreet.

Το νέο A3 allstreet προσφέρει μία νέα επιλογή σε όποιον αναζητά ένα premium μοντέλο της κατηγορίας C με την ευελιξία ενός hatchback και τις δυνατότητες ενός SUV. Η Allstreet έκδοση ξεχωρίζει από την αυξημένη κατά 30 χιλ. απόσταση από το έδαφος, αποτέλεσμα νέας διαδρομής στην ανάρτηση (+ 15 χιλ.) και των μεγαλύτερων τροχών (+15 χιλ.).

Σε κάθε περίπτωση, το ανανεωμένο A3 διαφοροποιείται εμπρός και πίσω, με ανασχεδιασμένους προφυλακτήρες οι οποίοι είναι ξεχωριστοί για κάθε έκδοση. Η γνωστή επίπεδη φαρδιά μάσκα «singleframe» συμπληρώνεται από δύο αιχμηρές εισαγωγές αέρα στις άκρες του προφυλακτήρα.
Πίσω, η νέα σχεδίαση περιλαμβάνει και διαχύτη.

Το αποτέλεσμα είναι σύγχρονο, μυώδες και δυναμικό, σε βαθμό που στιγμιαία να πιστέψεις ότι δεν είναι ένα απλό Α3, άλλα μια γρήγορη εκδοχή του, όμως εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα premium μικρομεσαίο Audi στην ρεαλιστική του εκδοχή, που διατηρεί το αθλητικό κορμί του πάντα επίκαιρο και αναγνωρίσιμο.

Στο εσωτερικό οι αλλαγές εστιάζουν στους ανασχεδιασμένους αεραγωγούς, τον νέο φωτισμό και στην κεντρική κονσόλα που φιλοξενεί έναν πιο μικρό και επίπεδο επιλογέα για το αυτόματο κιβωτιο S-tronic και νέο υποβραχιόνιο. Μεγάλο μέρος των υλικών προέρχονται από ανακύκλωση για λόγους βιωσιμότητας, όμως η ποιοτική εικόνα παραμένει υποδειγματική.

Από τη βασική έκδοση του Audi A3 υπάρχει διαθέσιμη οθόνη αφής 10,1 ιντσών για το σύστημα πολυμέσων, τέσσερις θύρες φόρτισης USB-C και ασύρματη θέση φόρτισης smartphone.

Tο Audi virtual cockpit (πλήρως ψηφιακός πίνακας οργάνων) περιλαμβάνεται στον βασικό εξοπλισμό και προαιρετικά προσφέρεται η πλοήγηση MMI Navigation Plus, μαζί με το πλήρες πακέτο συνδεσιμότητας και η πρόσβαση στο Audi store, για χρήση εφαρμογών μέσω της οθόνης του αυτοκινήτου (οι εφαρμογές εγκαθίστανται στο infotainment, χωρίς να χρειάζεται χρήση smartphone).

Οι χρήστες μπορούν επίσης να αλληλοεπιδρούν με τις εφαρμογές τους μέσω φωνητικών εντολών, ενώ οι διαθέσιμες «on demand λειτουργίες» εξασφαλίζουν υψηλό βαθμό ευελιξίας και αναβαθμίσεων. H ασφάλεια έχει επίσης ανεβεί επίπεδο, με το αυτοκίνητο να προστατεύει οδηγό και επιβάτες με προηγμένες τεχνολογίες, πριν ακόμα δημιουργηθεί κάποιος κίνδυνος, χάρη στο πλήθος προνοητικών ηλεκτρονικών συστημάτων ασφάλειας που περιλαμβάνονται στο βασικό εξοπλισμό.

Ψυχή υβριδική

Στο ντεμπούτο του το νέο Audi A3 θα προσφέρει τον 35 TFSI MHEV ως βασικό κινητήρα, που συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο 7 σχέσεων (S-Tronic). Ο εν λόγω κινητήρας ωφελείται από την ήπια υβριδική βοήθεια για επιπλέον απόδοση, οικονομία και περιορισμό των ρύπων.

Η mild hybrid έκδοση του A3 συνδέει τον θερμικό κινητήρα μέσω ιμάντα με μία γεννήτρια εκκίνησης και το φορτίο της μπαταρίας ιόντων λιθίου των 48V, υποβοηθά τον 1.5 TFSI, τόσο στην συνολική του απόδοση, όσο και στην βελτίωση της τάξεως του 10% στην κατανάλωση.

Φυσικά κάνει ανάκτηση ενέργειας στις μπαταρίες σε ρολάρισμα και φρενάρισμα και πρακτικά δύσκολα αντιλαμβάνεσαι την ύπαρξη του, παρά μόνο όταν διαπιστώνεις ότι για τον τρόπο που κινείσαι, οι καταναλώσεις προσφέρουν χαμόγελα. Οι 150 ίπποι και τα 250 Nm ροπής εξασφαλίζουν ζωηρές επιταχύνσεις χωρίς να σπαταλά καύσιμο, με το mild hybrid σύστημα να δουλεύει αθόρυβα και να υλοποιεί το οικολογικό του καθήκον.

O 35 TDI (turbodiesel 2λιτρος) θα είναι επίσης διαθέσιμος με υβριδική βοήθεια και 150 ίππους και συνδυάζεται αποκλειστικά με αυτόματο κιβώτιο S-Tronic 7 σχέσεων. Προς το τέλος του 2024 θα ακολουθήσουν δύο ακόμα εκδόσεις. Μια plug-in hybrid και συνδυαστική ισχύ 204 ίππων και η μία με κινητήρα δίλιτρο TFSI, ίδιας απόδοσης και τετρακίνηση.

Η νέα εποχή Audi A3 διατηρεί τις σπορ αξίες του μοντέλου και πορεύεται με συνέπεια στα μοντέρνα θέλω της premium κλάσης. Τεχνολογικά σε τοπ επίπεδο, περιχαρακώνει την ουσία της αριστοκρατικά δυναμικής αύρας, την προσφορά του συνόλου και της σπορ αποτελεσματικότητας. Σύντομα θα βρίσκεται στις εκθέσεις, και ως υβριδικό.

 

Proud Project Team

Σύμβουλος έκδοσης: Βαγγέλης Κιούσης
Διευθυντής Σύνταξης: Γιάννης Λημναίος
Concept & Design:
Νόνικα Βλασσοπούλου
Κείμενα: MotorOne.gr Team Work
Development: Κομνηνός Δουλγκέρης

Ημερομηνία δημοσίευσης: 29 Μαρτίου 2024