Toyota WRC 2023

Σε αντίθεση με τις ανακατατάξεις που έχουν συμβεί στη Hyundai, η Toyota έχει διατηρήσει σταθερότητα, στους κόλπους της καθώς θα επιδοθεί στην υπεράσπιση των τίτλων της στη δεύτερη χρονιά της υβριδικής εποχής του WRC. 

O Jari-Matti Latavala διατηρεί τα ηνία της ομάδας και η οδηγική σύνθεση να παραμένει αμετάβλητη, αν εξαιρεθεί η μεταγραφή του Lappi στη Hyundai. 

Η ιαπωνική ομάδα θα παρατάσσει τρία εργοστασιακά αυτοκίνητα στους αγώνες και θα παραχωρεί το 4ο σε ιδιώτες. 

Οι Kalle Rovanpera και Elfyn Evans αποτελούν τους βασικούς οδηγούς, οι οποίοι θα κάνουν πλήρη σεζόν, ενώ ο 8 φορές Πρωταθλητής Sebastien Ogier θα μοιράζεται το τρίτο αυτοκίνητο με τον Ιάπωνα Takamoto Katsuta.

H Toyota ξεκίνησε την περυσινή σεζόν εκπληκτικά, αλλά η ανταγωνιστικότητά της άρχισε να χάνεται με το πέρας της σεζόν, καθώς η Hyundai κατάφερε να βρει τα πατήματά της με το καινούργιο αυτοκίνητο. 

Στο φετινό Toyota GR Yaris, οι Ιάπωνες έχουν πραγματοποιήσει αεροδυναμικές αναβαθμίσεις, καθώς και βελτιώσεις στον κινητήρα. Εντούτοις, θα ξεκινήσουν τη σεζόν αγωνιζόμενοι με το περυσινό αυτοκίνητο στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο. 

Ο Ιταλός Lorenzo Bertelli έχει επιβεβαιώσει ότι θα αγωνιστεί στο Ράλλυ Σουηδίας και θα αποτελέσει την ιδιωτική συμμετοχή της Toyota στο συγκεκριμένο αγώνα.

Οδηγοί

Kalle Rovanpera

Φινλανδός

Ημ. γεν.: 01/10/2000

Πλοηγός: Jonne Halttunen

Πέρυσι, ο Rovanpera έγινε ο νεότερος Πρωταθλητής στην ιστορία του WRC, κατακτώντας 6 από τις 7 νίκες της Toyota σε 13 αγώνες. Ο γιος του Harri Rovanpera έστρεψε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας για πρώτη φορά σε ηλικία μόλις 8 ετών, όταν ένα βίντεο που τον έδειχνε να κάνει drift με ένα αυτοκίνητο στο χιόνι, έγινε viral. Ο μικρός έχει τα ράλλυ στο αίμα του, καθώς με τη βοήθεια του πατέρα του, ήταν έτοιμος να ξεκινήσει να αγωνίζεται στην ηλικία των 12 ετών! Στο WRC έγινε ο νεότερος οδηγός σε βάθρο το 2020, ο νεότερος νικητής το 2021 και πέρυσι πανηγύρισε τον τίτλο στην 3η του μόλις σεζόν στην ανώτερη κατηγορία του θεσμού, μία ημέρα έπειτα από τα 22α γενέθλιά του. 

Αυτή τη στιγμή, ο Φινλανδός είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει το WRC όσον αφορά τα νέα ταλέντα και με το μέλλον να βρίσκεται ολόκληρο μπροστά του, ίσως έχει την ευκαιρία να γράψει ιστορία.

Elfyn Evans

Ουαλός

Ημ. γεν.: 28/12/1988

Πλοηγός: Scott Martin

Έπειτα από δύο σεζόν στη δεύτερη θέση της τελικής βαθμολογίας το 2020 και το 2021 με την ομάδα της Toyota, πέρυσι, ο Ουαλός δεν είχε απάντηση στην ταχύτητα και τη συνοχή του Rovanpera. Το 2022 ήταν η πρώτη του σεζόν στην Toyota χωρίς νίκη και ολοκλήρωσε τη σεζόν 121 βαθμούς πίσω από τον Rovanpera, και μόλις 12 εμπρός από τον Katsuta. 

Γιος του Gwyndaf Evans, Πρωταθλητή Βρετανίας στα ράλλυ, ο ήσυχος Ουαλός θα πρέπει να κάνει κάτι καλύτερο φέτος, για να βοηθήσει την Toyota στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος Κατασκευαστών, καθώς πέρυσι βρέθηκε πίσω και από τους δύο οδηγούς της Hyundai στη βαθμολογία, αν και κατάφερε να ανέβει 4 φορές στο βάθρο.

Sebastien Ogier

Γάλλος

Ημ. γεν.: 17/12/1983

Πλοηγός: Vincent Landais

Όπως είχε συμβεί και πέρυσι, ο Γάλλος 8 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής θα συμμετάσχει σε επιλεγμένους αγώνες της φετινής σεζόν, καθώς θα μοιραστεί το τρίτο αυτοκίνητο της Toyota με τον Katsuta κατά τη διάρκεια της χρονιάς. 

Ο Ogier θα πάρει εκκίνηση στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο, όπου ψάχνει την 9η νίκη του στον αγώνα, αλλά πιθανότατα θα απουσιάζει από τη Σουηδία. Θα ήταν ωραίο να τον δούμε να κοντράρεται επί ίσοις όροις κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης σεζόν με τον Rovanpera, καθώς όπως απέδειξε επικρατώντας πέρυσι στην Ισπανία, «το έχει» ακόμα ο παλιός.

Takamoto Katsuta

Ιάπωνας

Ημ. γεν.: 17/03/1993

Πλοηγός: Aaron Johnston

Με την Toyota να θέλει έναν Ιάπωνα στο ρόστερ της, ο Takamoto Katsuta θα μοιραστεί κατά τη διάρκεια της σεζόν το 3ο αυτοκίνητο της ομάδας με τον Ogier και θα μεταπηδά στο 4ο όταν αγωνίζεται ο Γάλλος. Συνεπώς, ο Katsuta θα κάνει φέτος την 3η συνεχόμενη πλήρη σεζόν της πορείας του στο WRC. 

Πέρυσι, o Ιάπωνας έδειξε ενθαρρυντικά σημάδια και κατάφερε να ανέβει στο βάθρο 2 φορές, για να ολοκληρώσει τη σεζόν στην 5η θέση του Πρωταθλήματος, πολύ κοντά στον Evans όσον αφορά τη συνολική συγκομιδή βαθμών. 

Lorenzo Bertelli

Ιταλός

Ημ. γεν.: 10/05/1988 

Πλοηγός: Simone Scattolin

Γόνος της οικογένειας στην οποία ανήκει ο οίκος μόδας Prada, ο Ιταλός ανέλαβε το 2017 διευθυντής μάρκετινγκ και επικοινωνίας της επιχείρησης, γεγονός που δεν του αφήνει χρόνο να κάνει επαγγελματική καριέρα στο WRC. Από το 2018 και έπειτα έχει συμμετάσχει σε μόλις 5 αγώνες και πέρυσι έλαβε μέρος μόνο στο Ράλλυ Νέας Ζηλανδίας. 

Για φέτος, ο Ιταλός ανακοίνωσε ότι θα αγωνιστεί στο ράλλυ Σουηδίας και για πρώτη φορά στην καριέρα του θα βρεθεί πίσω από το τιμόνι ενός Toyota GR Yaris, το οποίο η ομάδα διαθέτει σε ιδιώτες στα ράλλυ που δεν αγωνίζεται ο Ogier. 

 

Proud Project Team

Υπεύθυνος έκδοσης: Βαγγέλης Κιούσης
Αρχισυντάκτης: Γιάννης Καλογερόπουλος
Κείμενα & Design: Φαμπρίτσιο Λαζάκις
Επιμέλεια: Νόνικα Βλασσοπούλου
Development: Κομνηνός Δουλγκέρης

Ημερομηνία δημοσίευσης: 19 Ιανουαρίου 2023