Volvo Sustainability

Η εξευγενισμένη φιλοσοφία της προστασίας του περιβάλλοντος, της βελτίωσης της ποιότητας του αέρα, συνεπώς και της ποιότητας ζωής μας, περνάει κυρίως μέσα από την εκ βάθρων αναθεώρηση των αυτοκινήτων και τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.
Η Volvo Cars ήταν η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως που δεσμεύθηκε για τον πλήρη εξηλεκτρισμό της γκάμας της μέχρι το 2030. 

Ήδη σήμερα, κάθε μοντέλο της έχει τουλάχιστον μία υβριδική έκδοση, ενώ τα αμιγώς ηλεκτρικά XC40 Recharge και C40 Recharge ανοίγουν ένα νέο ορίζοντα για τη μάρκα. 

Volvo XC40 Recharge

Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό Volvo, το πρώτο άλμα της Σουηδικής εταιρείας προς ένα βιώσιμο μέλλον, δεν θα μπορούσε παρά να βασιστεί στο XC40, το πρώτο της μοντέλο που κέρδισε τον τίτλο «Αυτοκίνητο της Χρονιάς». 

Βασίζεται στην προηγμένη πλατφόρμα Compact Modular Architecture (CMA) και είναι διαθέσιμο σε δύο εκδόσεις: με έναν ηλεκτροκινητήρα και κίνηση εμπρός (XC40 Recharge P6), ή με δύο ηλεκτροκινητήρες και τετρακίνηση (XC40 Recharge P8 Twin).

Στην πρώτη περίπτωση, οι 231 ίπποι του ηλεκτρικού μοτέρ τροφοδοτούνται από μια μπαταρία 69 kWh που χρειάζεται 28’ για φόρτιση από το 10% στο 80% σε ταχυφορτιστή 130 kW και δίνει υψηλή μέση αυτονομία 420 km. 

Το ισχυρότερο XC40 Recharge P8 έχει ισχύ 408 ίππων που δίνει εκρηκτικές επιδόσεις (0-100 km/h σε μόλις 4,9’’), με τη μπαταρία 78 kWh να εξασφαλίζει αυτονομία 434 χιλιομέτρων. Για τη φόρτισή της αρκούν 28’ (στο 80% σε ταχυφορτιστή DC 130 kW).

Δες εδώ περισσότερα για το Volvo XC40 Recharge >>

Volvo C40 Recharge

Το επόμενο βήμα της Volvo στην 100% ηλεκτροκίνηση είναι μια ακόμη πιο ευχάριστη έκπληξη. Το C40 Recharge δεν είναι απλώς μια πιο σπορ εκδοχή του XC40 Recharge. Ξεχωρίζει με την coupe crossover αισθητική του και είναι το πρώτο μοντέλο της μάρκας που διατίθεται αποκλειστικά ως αμιγώς ηλεκτρικό.

Ιδιαίτερα μοντέρνο σε εμφάνιση και με hi-tech αισθητική στο εσωτερικό, το C40 Recharge είναι επίσης ταχύτατο και αποδοτικότατο. 

Κινείται από ένα ζεύγος ηλεκτροκινητήρων με συνδυαστική ισχύ 408 ίππων που δίνουν στο premium crossover τετρακίνηση, αλλά και εκπληκτικές επιδόσεις: 0-100 km/h σε 4,7’’.

Η αυτονομία είναι κι εδώ μεγάλη και φτάνει κατά μέσο όρο στα 448 km, ενώ για τη φόρτιση της μπαταρίας 78 kWh (10 – 80%) σε ταχυφορτιστή DC 130 kW χρειάζονται 28’.

Δες εδώ περισσότερα για το Volvo C40 Recharge >>

Volvo Recharge Plug-in Hybrid

Στο δρόμο της Volvo προς ένα αμιγώς ηλεκτρικό μέλλον, υπάρχει το ενδιάμεσο βήμα των επαναφορτιζόμενων μοντέλων Plug-in Hybrid

Αποδοτικοί κινητήρες εσωτερικής καύσης συνδυάζονται με ηλεκτρικά μοτέρ και μπαταρίες που φορτίζουν στη πρίζα για να προσφέρουν ταχύτατες επιδόσεις, εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση καυσίμου και δυνατότητα κίνησης αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια για αρκετά χιλιόμετρα.

Γνωρίστε την ευρεία γκάμα Recharge PHEV της Volvo.

Τα Plug-in Hybrid της VOLVO

Φορτίζοντας το Volvo σου

Ανακάλυψε πόσο εύκολη μπορεί να είναι η ζωή με ένα ηλεκτρικό ή Plug-in Hybrid Volvo.

Για αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο, σε δημόσιο σταθμό ταχείας φόρτισης DC 150kW χρειάζονται περίπου 32’ έως 37’ (φόρτιση μπαταρίας από το 0% έως το 80%). Στο σπίτι, στη δουλειά ή σε δημόσιους φορτιστές AC 11kW, χρειάζονται περίπου 7 έως 8 ώρες (φόρτιση μπαταρίας από το 0% έως το 100%). Για ένα plug-in υβριδικό αυτοκίνητο, τέλος, απαιτούνται 3 έως 5 ώρες σε φορτιστή AC 3,7 kW για μια πλήρη φόρτιση (0-100%).

Για να αποκομίσεις τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη από την μπαταρία σε ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο, συνιστάται η φόρτιση AC έως το 90% της χωρητικότητας της μπαταρίας για τυπική καθημερινή οδήγηση και κατά προτίμηση το επίπεδο ενέργειας της μπαταρίας να μην πέφτει κάτω από το 20%.

Η τακτική φόρτιση της μπαταρίας στο 100% είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αξιοποιείς πλήρως την αυτονομία με ηλεκτρική ενέργεια ενός plug-in υβριδικού. Καθώς υπάρχει και κινητήρας εσωτερικής καύσης, μπορείς να αφήσεις το επίπεδο φόρτισης να μειωθεί χωρίς να ανησυχείς.

Η περίοδος ισχύος της εγγύησης για τις μπαταρίες υψηλής τάσης είναι 96 μήνες (8 χρόνια) ή 160.000 χιλιόμετρα, όποιο επέλθει πρώτα.

Τα plug-in υβριδικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούν μπαταρία ιόντων λιθίου, παρόμοια με αυτήν που χρησιμοποιείται στα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλά μικρότερη.

Ανάλογα με το μοντέλο, με ένα plug-in υβριδικό Volvo μπορείς να κάνεις τις καθημερινές διαδρομές σου στο αμιγώς ηλεκτρικό πρόγραμμα Pure με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Αν μπορείς να εκμεταλλεύεσαι τις δυνατότητες για φόρτιση στη δουλειά ή σε άλλους προορισμούς, το πιθανότερο είναι ότι θα κάνεις τις μικρές διαδρομές σου αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια.

Τα plug-in υβριδικά μας παρέχονται με καλώδιο φόρτισης το οποίο μπορείς να χρησιμοποιήσεις για τη σύνδεση με το οικιακό δίκτυο, όταν πρόκειται για μη απαιτητική φόρτιση. Το αυτοκίνητο μπορεί επίσης να συνδεθεί με τα καλώδια φόρτισης που υπάρχουν σε σημεία φόρτισης AC και σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης. Για τα σημεία φόρτισης AC χωρίς καλώδια φόρτισης, μπορείς να εφοδιαστείς με ένα ξεχωριστό καλώδιο ειδικά για αυτόν τον σκοπό.

Το Volvo σου δίνει ενέργεια στη ζωή σου!

Η ηλεκτροκίνηση δεν αποτελεί λύση από μόνη της, αντίθετα φέρνει και νέες προκλήσεις. Είναι η προηγμένη τεχνολογία εκείνη που, μαζί με την αλλαγή στη στάση ζωής του καθενός, θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα για ένα βιώσιμο μέλλον.

Για παράδειγμα, καθώς η κοινωνία αυξάνει την χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, με τα αυτοκίνητα να παίζουν σημαντικό ρόλο στην «πράσινη» μετάβαση, η αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρισμό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική επιβάρυνση του δικτύου. Τη λύση σε αυτό το σημαντικό ζήτημα μπορεί να δώσει η δυνατότητα αμφίδρομης φόρτισης.

Το νέο EX90 είναι το πρώτο αυτοκίνητο της Volvo με προεγκατάσταση για Δυνατότητα Αμφίδρομης Φόρτισης. Διαθέσιμη αρχικά σε επιλεγμένες αγορές, η λειτουργία έχει τη δυνατότητα να σε βοηθήσει να κάνεις τη χρήση ενέργειας πιο φθηνή, αποτελεσματική και βιώσιμη. Και αυτό επειδή θα σου επιτρέπει να το φορτίζεις όταν η ζήτηση από το δίκτυο και οι τιμές είναι χαμηλά, και να αποθηκεύεις αυτή την ενέργεια για να τη χρησιμοποιήσεις αργότερα.

Θα μπορείς για παράδειγμα να καλύψεις μέρος των οικιακών σου ενεργειακών αναγκών. Με το αυτοκίνητο, όταν δεν φορτίζει, να μετατρέπεται σε μία μπαταρία με τροχούς που παρέχει ενέργεια στη ζωή σου, για το μαγείρεμα, τα εργαλεία ή το ηχοσύστημά σου. Ή, απλώς να επιλέξεις την πώληση της πλεονάζουσας ενέργειας πίσω στο δίκτυο, κατά τις ώρες αιχμής που η ζήτηση άρα και η τιμή της, είναι αυξημένη.

Φαντάσου το εξής σενάριο: 

Επιστρέφεις σπίτι από τη δουλειά με μεγάλο περίσσευμα ενέργειας στην μπαταρία του Volvo σου, η οποία νωρίτερα είχε φορτιστεί με πιο φθηνή και καθαρή ηλεκτρική ενέργεια. Στη διάρκεια του απογεύματος, το αυτοκίνητό σου μπορεί να συνδεθεί με το δίκτυο, παρέχοντας ενέργεια την ώρα που οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι υψηλότερες. 

Μπορείς έτσι να εξοικονομήσεις χρήματα από το λογαριασμό του ηλεκτρικού σου, προσφέροντας συγχρόνως πιο καθαρή ενέργεια στο δίκτυο.

Βιωσιμότητα και πολυτέλεια σε αρμονική συνύπαρξη

Τι σημαίνει για εσένα πολυτέλεια και πώς αυτή μεταφράζεται σε ένα βιώσιμο μέλλον; 

Για τη Volvo, το επιδεικτικό δεν είναι το καλύτερο, όπως και η μυρωδιά π.χ. του δέρματος ζωικής προέλευσης, δεν είναι πια η μόνη ένδειξη ενός πλούσιου εσωτερικού.

Οι σχεδιαστές της Volvo εξελίσσουν συνεχώς νέα υλικά που αποπνέουν την απαιτούμενη αύρα ποιότητας και πολυτέλειας, ενώ ταυτόχρονα είναι βιώσιμα. Το Nordico για παράδειγμα, είναι μία σημερινή έκφραση αξιών της Σκανδιναβίας και ορίζει ένα νέο πρότυπο για την premium εσωτερική σχεδίαση.

Αποτελούμενο από υφάσματα φτιαγμένα από ανακυκλωμένο υλικό, όπως τα πλαστικά μπουκάλια PET, καθώς και από υλικό βιολογικής βάσης από δάση υπεύθυνης διαχείρισης στη Σουηδία και τη Φινλανδία, το Nordico είναι ένα καινοτόμο και τεχνολογικά προηγμένο υλικό.

Ένα ακόμη παράδειγμα είναι οι επενδύσεις από μίγμα μαλλιού, το οποίο έχει πιστοποιηθεί με βάση αυστηρά πρότυπα βιωσιμότητας για την καλή μεταχείριση των ζώων Αλλά και οι μοκέτες, υιοθετούν την ιδέα της κυκλικότητας, καθώς αποτελούνται μερικώς από αναγεννημένο πολυαμίδιο.

 

Proud Project Team

Υπεύθυνος έκδοσης: Βαγγέλης Κιούσης
Concept & Design: Νόνικα Βλασσοπούλου
Αρχισυντάκτης: Γιάννης Καλογερόπουλος
Κείμενα: MotorOne.gr Team Work
Development: Κομνηνός Δουλγκέρης

Ημερομηνία δημοσίευσης: 31 Οκτωβρίου 2022